Асад обећава реформе

Сирија ће размотрити укидање ванредног стања, како би изашла у сусрет политичким захтевима демонстраната, који траже политичке реформе. Најмање 37 људи погинуло у јучерашњним протестима.

У сукобима полиције и демонстраната јуче је у Сирији убијено најмање 37 грађана, потврдило је медицинско особље у месту Дари, на југу земље, јавља Ројтерс.

Према речима активиста и становника тог града, снаге безбедности отвориле су јуче ватру на демонстранте испред џамије Омари, где се претходне ноћи окупило више стотина људи, како би спречили полицију да упадне у зграду џамије.

Спорадична пуцњава настављена је током јучерашњег дана, а чула се и током сахране две особе које су раније погинуле, пренеле су агенције.

Сиријски председник Башар ел Асад наредио је да се формира комисија за унапређење животног стандарда и размотри укидање ванредног стања које је на снази 48 година, саопштила је саветница председника Бутаина Шабан.

Она је рекла да Асад није наредио снагама безбедности да пуцају на демонстранте у јужном граду Дари, јавио је Ројтерс.

Бутаина Шабан је, такође, рекла да ће се размотрити могућност дозволе рада политичких партија, као и спровођење механизма за сузбијање корупције.

У међувремену, државни медији су известили да је председник издао декрет, у складу с којим ће плате државних службеника бити повећане 20 до 30 одсто.

Међутим, водећи припадници опозиције одбацили су формирање такве комисије, јер то, кажу, не испуњава тежње сиријског народа који тражи ослобађање политичких затвореника, слободу изражавања и окупљања и укидање ванредног стања у земљи.

Поред тога, једна сиријска група за људска права саопштила је да су власти ухапсиле водећег активисту Мазена Дарвиша, који је прошле недеље учествовао на протесту на коме су демонстранти тражили да се ослободе политички затвореници.

Група је рекла да је Дарвиш ухапшен када је јуче позван у полицију на саслушање.

У протеклих недељу дана, у јужном граду Дари, свакодневно се одржавају протести против режима председника Асада, чија је партија Баас на власти 40 година, а немири су почели да се шире и на околна места.

Власт и демонстанти дају различите податке о броју погинулих и рањених. Подаци, у зависности од извора, варирају од 10 до 100 погинулих.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се