Масовни протест радника у Италији

Стотине хиљада људи из целе Италије окупило се у Риму на протесту радника запослених у металургији, који захтевају боље услове рада и критикују политику владе.

Италијански радници запослени у металургији протестовали су у Риму захтевајући боље услове рада и критикујући политику владе.

"Стотине хиљада, можда и више, пребројте нас ви, али никада нас није било оволико", навели су представници синдиката металаца, који нису желели да прецизирају колики би могао да буде број учесника данашњег протеста.

Две поворке демонстраната после протестних шетњи централним улицама престонице, сјединиле су се на тргу Свети Јован, традиционалном месту одржавања демонстрација, који овога пута није могао да прими све учеснике.

Представници синдиката металаца носили су црвене заставице - симбол тог синдиката, а на челу колоне транспарент с натписом "Демократија и права".

Радницима су се на данашњем протесту придружили и представници опозиције, студенти, незапослени и активисти организација за људска права.

Уочи скупа, синдикати су најављивали да ће на улице изаћи око 100.000 људи, али очигледно је да их је било много више, преносе агенције. Седам ванредних возних линија и још 700 аутобуских возили су до Рима синдикалаце из разних делова Италије.

Лидери синдиката властима су запретили генералним штрајком уколико њихови захтеви не буду размотрени. 

"Треба да наставимо борбу чак и генералним штрајком. Ако не буде одговора, наставићемо наше иницијативе, чак и генералним штрајком. То је једно од средстава које можемо искористити, иако није једино", поручио је вођа синдиката Цгил, највеће синдикалне организација Италије, Ђуљелмо Епифани.

Епифани је у обраћању демонстрантима рекао и да ће бити тешко решити проблеме уколико се влада не ангажује и ако компаније користе кризу да смање права радника.

"Социјална ситуација је веома тешка и захтева суштинске промене економске политике. Земља је на силазној путањи и не може да се опорави како би требало. Незапосленост расте", рекао је Епифани.

Организатори скупа оценили су да протест представља "велики дан борбе за одбрану демократије, за уговоре о раду и за права радника". 

Индустријски сектори, попут металуршког, посебно су били погођени светском финансијском кризом која је погодила и Италију 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије