Уједињени против глади

Широм планете обележава се Светски дан хране, под слоганом "Уједињени против глади". Стручњаци упозоравају да на свету никада није било толико гладних људи - више од милијарду. У 29 земаља стање алармантно.

Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом "Уједињени против глади". У свету више од милијарду људи гладује, а 29 земаља показује алармантне нивое глади. Велики број људи не може себи да приушти куповину ни основних намирница за живот.

Стручњаци упозоравају да на овогодишњи Светски дан хране никада није било толико гладних људи у свету, а велики број људи не може себи да приушти куповину основних намирница за живот.

"Свет не може да се нада да ће удвостручити производњу хране у наредним деценијама без афричких фармера. Дошло је време да земљорадници Црног континента и жене које у земљама у развоју највише раде у пољопривреди, постану наше тајно оружје у борби за окончање глади у свету", истакла је Џозет Ширан, директорка Светског програма за храну.

Током 2009. године број гладних људи у свету је достигао је милијарду, делимично захваљујући расту цена хране, малим дохоцима, повећању незапослености и ефектима глобалне економске кризе, наведено је у новом извештају о глади у свету.

Светски дан хране обележава се са циљем да се укаже на напоре на националном, регионалном и међународном нивоу, објављено је на сајту Организације за храну и пољопривреду УН.

Како би се постигли резултати неопходно је да се удруже држава, организације цивилног друштва и приватни сектор на свим нивоима како би се дао допринос смањењу гладних, екстремног сиромаштва и неухрањености и како би произведена храна отишла у руке оних којима је најпотребнија.

Према речима Канајоа Нванзеа из Међународни фонд за развој пољопривреде неопходно је да владе чврсто подрже дугорочне инвестиције у пољопривреду, посебно у изградњу малих газдинстава у сеоским срединама.

Светски лидери су далеко од циља из 1990. године, којим је предвиђено да се број гладних преполови до 2015. године, указано је у годишњем извештају "Глобални индекс глади" који су објавили Међународни институт за истраживање пољопривредне политике и друге хуманитарне групације.

Десет земаља са највећим нивоима глади, од којих су све "алармантне", а то су Демократска Република Конго, Бурунди, Еритреја, Чад, Етиопија, Сијера Леоне, Хаити, Коморска Острва, Мадагаскар и Централноафричка Република.

"Недавно сам посетила Индију, Танзанију и Хаити, где мајке сатима и сатима чекају на здравствени преглед и мало хране. Морамо стално да подсећамо људе да се такве ствари и даље дешавају у свету", рекла је Сјузан Сарандон абасадорка добре воље Ун-а.

Декларација о људским правима Уједињених нација из 1948. године као основно људско право наводи доступност довољне количине здравствено исправне хране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије