Политичар на суду због говора мржње

Холандски политичар Герт Вилдерс, оптужен за распиривање мржње према муслиманима, изјавио на почетку суђења да стоји иза свега што је рекао и не повлачи реч. Вилдерс више пута поредио ислам са нацизмом, а Куран са Хитлеровом књигом "Мајн кампф".

Почело је суђење Герту Вилдерсу, лидеру холандске Партије за слободу и народном посланику, познатом по антиисламским ставовима, који је оптужен за говор мржње.

Вилдерсова партија је пре неколико дана подржала нову конзервативну владу, а за узврат добила уверавање да ће се нови кабинет позабавити Вилдерсовим антиимиграционим предлозима.

Вилдерс је у суд у Амстердаму дошао у пратњи полицијског конвоја, отпоздрављајући следбеницима који су се окупили.

"Овде сам само зато јер сам рекао истину. Суди се мени али и слободи изражавања мишљења најмање милион и по људи. Стојим иза свега што сам рекао и нећу повући ни реч. До краја суђења ћу ћутати и реч препустити свом браниоцу", рекао је четрдесетседмогодишњи политичар на суђењу.

Тужиоци терете Вилдерса да распирује мржњу према муслиманима, јер пореди ислам са нацизмом и позива да се у Холандији забрани муслиманска света књига Куран.

"У Холандији је забрањено вређање људи и подстицање мржње. Суђење треба да покаже да ли је Вилдерс својим изјавама прекршио закон", навео је јавни тужилац Ото Ван дер Бијл.

Холандски политичар скренуо је пажњу на себе када је снимио кратак филм "Фитна", у којем су поруке из Курана представљене кроз тероризам радикалних исламиста, а Куран је упоређен са Хилтлеровом књигом Мајн кампф.

"Верујем да ће судије приморати Вилдерса да се јавно извини муслиманима. Муслимански имигранти не желе Вилдерса у затвору, већ траже да коригује своје ставове", изјавио је председник Националног савета Мароканаца Мохамед Рабае.

Вилдерсу прети година затвора или казна од 7.500 евра, ако га суд прогласи кривим, док му посланички мандат остаје без обзира на исход суђења. Пресуда се очекује почетком идућег месеца.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара