Милибанд умањује шансе лабуристима?

Избор Еда Милибанда за првог човека британских лабуриста умањује шансе да на следећим изборима та струја победи конзервативце, пише локална штампа.

Британски листови оцењују да је избором Еда Милибанда за лидера лабуриста та странка донекле умањила своје шансе да на неким следећим изборима победи конзервативце.

Страхује се наиме да ће са доласком млађег брата бившег министра спољних послова Дејвида Милибанда на чело странке, пре свега захваљујући подршци синдиката, лабуристи скренути исувише улево и тиме постати неприхватљиви већини бирача.

Бивши министар енергетике Едвард Семјуел (Ед) Милибанд изабран је у суботу тесном већином за новог лидера опозиционе британске Лабуристичке странке.

Млађи Милибанд (41) је у трци за положај, који је претходно заузимао бивши премијер Гордон Браун, победио свог старијег брата Дејвида Милибанда (45).

Фајненшел тајмс пише да су пред 40-годишњим Едом Милбандом сада два изазова, прво да уједини странку под својим вођством, а онда да убеди нацију у своју кредибилност као потенцијалног премијера, преноси Би-Би-Си.

Да би то постигао Милибанд треба да осмисли уверљив одговор на планове владајуће коалиције о драстичном смањивању буџетског дефицита и да се уздржи од аутоматског противљења сваком смањењу јавних трошкова дајући за право онима који Лабуристичку странку критикују да "воли да троши и повећава порезе".

"Ако већ каже да не заслужује надимак Црвени Ед, који му је заденула конзервативна штампа, онда то мора и да докаже", пише Фајненшел тајмс.

Реформа изборног система приоритет 

Лабуристима близак Гардијан, подсећа да је Ед Милибанд први лидер лабуриста који је изабран без подршке већине обичних чланова и парламентарних посланика странке већ синдиката, због чега је, како лист оцењује, дужан да реформу изборног система странке постави као приоритет и покаже да није талац синдиката.

"Ако лабуристи желе да поново освоје власт, онда морају да буду странка која подржава, а не робује, запосленима у јавном сектору", пише Гардијан напомињући да Милибенд мора да покаже да је "свој човек" тј. лидер који није под утицајем синдиката већ неприкосновени шеф странке.

Конзервативни Тајмс пише да су лабуристи одабрали погрешног човека јер би старији брат Дејвид Милбанд био много опаснији противник премијеру Дејвиду Камерону те да су највећи донатори странке већ почели да је напуштају у страху да ће она отићи исувше улево.

По оцени овог листа, лабуристи су, избором Еда Милбанда, дефинитивно раскрстили са наслеђем Тонија Блера који је три пута узастопно побеђивао на изборима пошто се странка, под његовим вођством помирила са тржишном привредом и мањим правима запослених.

Дејли телеграф, међутим, упозорава премијера Дејвида Камерона на опрез јер је у Еду Милибанду добио, како пише, "лукавог противника" који је вештим удварањем синдикатима победио и "понизио" свог старијег брата којем је вођство над лабуристичком странком била животна амбиција.

Према писању овог листа Милибанд млађи поседује шарм - који је најмоћније оружје у арсеналу сваког политичара којим ће покушати да убеди јавност да је "центриста" и симпатична особа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво