Јачање односа Кине и Русије

Председници Кине и Русије, Дмитриј Медведев и Ху Ђинтао разговарали, у Пекингу, о јачању стратешких односа и сарадњи на међународном нивоу. Колико је она јака говори и чињеница да се Медведев и Ђинтао ове године састају већ пети пут.

Кинески председник Ху Ђинтао и руски председник Дмитриј Медведев разговарали су, у Пекингу, о јачању билатералних веза својих земаља и о сарадњи у међународним односима.

Медведев је јуче допутовао у североисточни лучки град Далијан, чиме је започео тродневну посету Кини. То је његова друга званична посета тој земљи, откако је, у мају 2008. године, постао председник Русије.

Указавши да му је то пети пут ове године да се састаје са кинеским председником Хуом, Медведев је рекао да су њихови учестали контакти у интересу два народа и међудржавних односа Русије и Кине.

Ху је изразио увереност да ће посета Медведева продубити стратешке билатералне односе и практичну сарадњу у свим областима и да ће играти важну улогу у подстицању снажног раста билатералних веза.

Требало би да Медведев и Ху потпишу више од десет докумената о сарадњи и да, после завршетка разговора, присуствују свечаном завршетку изградње нафтовода који ће повезати Русију и Кину.

Опоравак трговине са Кином

Медведев је поручио да очекује да ће, ове године, ниво трговања Русије и Кине достићи ниво пре економске кризе.

После састанка са кинеским председником Ху Ђинтаоом, Медведев је рекао да се трговина и економска сарадња развијају веома добро, а да су негативне тенденције из прошле године превазиђене, пренела је агенција Итар-Тас.

Руски председник је додао да је до пада обима трговања Русије и Кине дошло због глобалне финансијске кризе.

"Ове године смо се опоравили и доћи ћемо до предкризног нивоа у трговању", истакао је Медведев.

"Русија и Кина остварују напредак у стратешком партнерству на свим пољима, што олакшава прилагођавање геополитичким променама", изјавио је руски председник и високо оценио сарадњу те две земље у оквиру Групе 20 развијених и земаља са брзим растом, Шангајске организације за сарадњу и групе БРИК, коју чине Бразил, Русија, Индија и Кина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво