Израелци поново граде

Одмах након истека мораторијума на изградњу јеврејских насеља на Западној обали, најављена изградња 2.000 нових домова. Палестински председник рекао да, за сада, неће бити прекида мировних преговора.

После десет месеци, тачно у поноћ, истекао мораторијум на изградњу јеврејских насеља на Западној обали, након чега су јеврејски насељеници положили камен-темељац за једно обданиште и већ најавили почетак изградње две хиљаде нових домова наредне недеље.

Палестински председник Махмуд Абас изјавио је да се неће брзо донети одлука да ли да се прекину блискоисточни мировни преговори након истицања мораторијума на изградњу јеврејских насеља.

"Неће бити брзих реакција сада, да кажемо да или не - ми желимо или ми не желимо'", рекао је Абас на конференцији за новинаре у Паризу, где се састао са француским председником Николом Саркозијем.

Абас је најавио да ће се консултовати са 22 члана Арапске лиге у наредни понедељак шта да уради, пренели су израелски медији.

Палестински лидер је више пута запретио да ће прекинути тек обновљење директне мировне преговоре, ако Израел обнови изградњу у јеврејским насељима.

Абас, међутим, сада тражи да се мораторијум обнови бар на три до четири месеца, како би се преговори наставили.

Израелска влада је одбацила могућност продужетка мораторијума, али најавила да је спремна на компромис.

Представник администрације САД Филип Кроули изјавио је да су Сједињене Америчке Државе разочаране одлуком Тел Авива да не продужи мораторијум на изградњу.

Специјални представник председника Барака Обаме за Блиски Исток Џорџ Мичел отпутовао је у Израел да би се састао за званичницима Израела и Палестине у покушају да осигура наставак преговора.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун позвао је Израел да продужи мораторијум на изградњу и подсетио да је изградња јеврејских насеља у супротности са "међународним правом".

На територији Западне обале, укључујући источни Јерусалим, коју је Израел окупирао 1967. године, живи више од 400 хиљада Јевреја.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво