Петар Нечас премијер Чешке

Чешки председник Вацклав Клаус именовао Петра Нечаса за новог премијера. Формирање нове владе средином јула. "Овој земљи је потребна стабилна, ефинасна влада", рекао Нечас.

Председник Чешке Вацлав Клаус именовао је данас лидера конзервативне Грађанске демократске партије Петра Нечаса за новог премијера те земље.

Грађанска демократска партија предводила је разговоре о формирању нове коалиционе владе са друге две партије десног центра, ТОП-09 и Партијом јавних послова, које су заједно, са 118 посланичких места, од укупно 200, освојиле већину у парламенту.

Оне су се договориле да смање државне дугове, изведу фундаменталну реформу здравственог и пензионог система и изборе се с корупцијом, пренеле су агенције.

Премијер у оставци Јан Фишер, који је годину дана предводио прелазни кабинет, успостављен након прошлогодишњег пада владе десног центра у Чешкој, остаће на дужности премијера до средине јула, када се очекује да Нечас изађе са предлогом нове владе.

"Овој земљи је потребна стабилна влада, ефикасна влада, влада која ће радити на фундаменталним проблемима који прете земљи", изјавио је Нечас после именовања.

"Ово је питање буџета. Морамо активно да се позабавимо државним буџетом у наредне три године и убудуће", додао је он.

Уколико три партије успеју да се одговоре о формирању заједничке владе, биће то влада која ће имати највећу већину од разлаза Чешке са Словачком 1993. године, што би јој омогућило да спроведе кључне реформе у здравственом и пензионом систему.

Три странке су се договориле да Грађанска демократска партија има шест министарских места у влади, док би ТОП-09 и Партија јавних послова имале пет, односно четири министарска места.

ТОП-09 жели министарство финансија на чијем челу би био њихов потпредседник и бивши министар финансија Мирослав Калоусек, док је Партија јавних послова најавила да можда неће ући у владу, већ ће јој пружати подршку.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара