Жестоки обрачуни у Мексику

У борби нарко-банди у Мексику за мање од три сата страдало 43 особе, међу којима и 15 полицајаца.

Петнаест припадника мексичке полиције убијено је у два одвојена напада које су извршили, како се сумња, припадници наркокартела на западу и северу Мексика. За три сата у обрачунима страдало 43 особе.

У заседи коју је поставила наоружана група у граду Ситакуаро погинуло је 12 припадника федералне полиције који су аутомобилима кренули за Мексико Сити, саопштило је  Министарство за јавну безбедност Мексика.

Нападачи су великим камионом блокирали аутопут којим је ишао конвој полицијских возила и отворили ватру на заустављене аутомобиле, код града Ситакуаро, у западној држави Мичоакан, преноси Ројтерс.

На северу земље, у граду Чихуахуа, погинула су три полицајца, а један је рањен у сукобу са нарко дилерима у граду. 

У нередима у затвору у Мазатлану, на обали Пацифика, погинуло је 28 затвореника, саопштиле су власти државе Синалоа. 

"Погинуло је 28 затвореника, док су три полицајца повређена", рекао је представник Министарства за јавни ред, додавши да је у затвору избио оружани сукоб две супарничке групе наркодилера, групе "Зетас" и "Ел Чапо".

Према писању мексичке штампе, држава Синалоа је уточиште Хоакина "Ел Чапа" Гузмана, најтраженијег трговца наркотицима у САД. Штампа додаје да у затвору у Мазатлану казну издржава најмање 20 припадника ривалске криминалне групе "Зетас".

У сукобима криминалних група око превласти на мексичком тржишту наркотика од 2006. године су погинуле или убијене 23.000 људи. Те године на власт је дошао председник Фелипе Калдерон чија је једна од првих мера било слање 50.000 федералних полицајаца и војника на улице са задатком да сузбију криминалне групе.

Те групе се боре за превласт у извозу дроге у САД које су највећи потрошач кокаина на свету. Према званичним подацима америчких и мескичких стручњака, годишњ обрт је 29 милијарди долара. 

Мексички председник је недавно изјавио да је "80 одсто од укупно 70.000 комада заплењеног оружја у последње три године пореклом било из САД".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво