Немири у Киргизији не престају

У сукобима у јужном делу Киргизије, погинуло 118, а око 1600 људи повређено, саопштиле власти. Више од 200 Узбека убијено, навео Национални центар Узбека. Бан Кимун послао свог изасланика.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун изразио је озбиљну забринутост због сукоба у јужном делу Кигизије, и послао свог изасланика у Бишкек. Немири, који су избили у четвртак увече између Узбека и Киргиза у граду Ош, на југу Киргизије не престају.

Број жртава етничких сукоба између већинских Киргиза и мањинских Узбека порастао је на 118, саопштило је министарство здравља те земље, додајући да је у сукобима рањено око 1.600 људи.

Заменик премијера и министар финансија, Темир Саријев изјавио је да су спорадични сукоби на југу земље јутрос настављени.

"Спорадични сукоби су се и данас наставили али ми за сада не можемо да их локализујемо. Наоружане групе појављују се на разним местима, а немамо довољно људи да им се супротставимо", рекао је Саријев додајући ипак, да је ситуација "мање озбиљна" него протеклих дана.

Власти у Киргизији су у недељу прошириле ванредно стање на цео југ земље у области Џалалабада, и снагама безбедности дале "пуну слободу да пуцају" како би зауставили сукобе.

Велики број избеглих

Више од 200 Узбека убијено у етничким сукобима у Киргизији, изјавио је директор Националног центра Узбека у тој земљи Средње Азије Џалахитдин Џалилатдинов агенцији Асошијетед прес.

У области узбекистанског града Андиџана налази се више од 60.000 избеглих из Киргизије, а тај број се односи само на одрасле док деца нису урачуната, навела је агенција РИА Новости.

Итар-Тас је пренео да се из две киргиске области захваћене немирима избеглице крећу ка граници Киргизије и Узбекистана. Према киргиским подацима, до 7.000 грађана узбечке националности напустило је области Оша и Џалалабада и упутили се према граници са Узбекистаном.

Позивајући се на извештај агенције Казинформ са терена, Итар-Тас наводи да је на граничним прелазима велики број људи који чекају да пређу у Узбекистан и да се пуштају углавном жене, деца и рањени, док мушкарци штите избеглице на киргиској територји.

Локалне киргиске власти убеђивале су их и убеђују да не прелазе границу, али им људи не верују јер их нису заштитиле, навео је Итар-Тас, додајући да су избеглима понуђени државни објекти за смештај код границе, да би ту боравили док се ситуација не стабилизује.

Најоштрији сукоби Киригиза и Узбека

Ово су најоштрији сукоби Киригиза и Узбека од како је бивши председник Курманбек Бакијев протеран са власти у априлу, када је и побегао из земље.

Председница Киргизије Роза Отунбајева оптужила је породицу Бакијева да је одговорна за подстрекивање насиља у Ошу, наводећи да им је циљ да одложе референдум о уставу који би требало да се одржи 27. јуна.

Снаге реда су добиле дозволу да пуцају на демонстранте, проглашена је делимична мобилизација, а прелазна влада је увела ванредно стање у целој области Џалалабада, на југу земље.

Десетине хиљада Узбека побегле су из земље, а сведоци наводе да су Киргизи пуцали на Узбеке и палили њихову имовину.

Влада је у суботу дала снагама безбедности овлашћење да пуцају и позвали Русију да пошаље војнике како би помогла у смиривању насиља. Москва је саопштила да нема намеру да интервенише, али је послала батаљон падобранаца као обезбеђење руским војним постројењима на северу земље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво