Гласови постепеном укидању Белгије

Нови фламански савез, која се залаже за постепено укидање Белгије и независност Фландрије, освојио 27 посланичких места и тиме постао најјача странка у парламенту. Другопласирани франкофонски социјалисти наводе да су спремни за реформу државе.

Највећи добитник ванредних парламентарних избора у Белгији је сепаратистичка странка Нови фламански савез (НВА), која се залаже за постепено укидање Белгије као заједничке државе и независност Фландрије.

Фламански националнисти освојили су 27 од 150 места, осам више него што су имали пре избора. Тиме су постали најјача странка у парламенту, и водеће демохришћане потиснули на друго место.

Прослављајући изборни успех, тридесетдеветогодишњи лидер НВА, искористио је латински цитат:

"Име наше странке НВА од вечерас значи - За оног који жели, ништа није немогуће", истакао је Барт де Вевер, председник Новог фламанског савеза.

Насупрот убедљивој победи НВА у Фландрији, на сиромашнијем југу, у Валонији, најјачи су били франкофонски социјалисти који се залажу за очување Белгије као федералне државе. Они су освојили 26 места у парламенту, шест више него у досадашњем сазиву.

"Социјалистичка партија увек је била спремна за реформу државе. Реформе које гарантују више економске и социјалне једнакости између Фландрије, Брисела и Валоније, и за државу која гарантује просперитет за све", рекао је лидер социјалиста Елио ди Рупо.

Белгијски краљ Алберт данас ће почети састанке са политичким лидерима о формирању нове владе. Разговори о формирању владе 2007. године трајали су више од шест месеци.

Слично одуговлачење могло би Белгију да одвуче у грчки сценарио, јер ће до краја ове године дуг земље премашити укупан бруто национални производ.

Осим тога, Белгију су ови избори и формирање нове владе, затекли у тренутку када се спрема да преузме шестомесечно председавање Европској унији од 1. јула 2009, али белгијски званичници поручују да то неће угрозити рад Европске уније, којој ће Белгија председавати од 1.јула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво