Истрага напада на турски конвој

Израелска влада одобрила оснивање независне комисије за истрагу упада на бродове са хуманитарном помоћи за појас Газе, од пре две недеље. Израел одбио међународну истрагу, али пристао да укључи два страна посматрача у комисију.

Израелска влада данас је дала одобрење за званичну истрагу крвавог упада израелских морнаричких командоса на конвој бродова који су носили помоћ појасу Газе, пре две недеље.

Израел је раније одбацио предлог Уједињених нација за међународном истрагом, али је пристао да два страна посматрача укључи у своју комисију. Они ће испитати и легалност блокаде појас Газе, као и легалност акција морнарице.

Истрагу ће предводити пензионисани судија Врховног суда, а у комисији ће бити два страна посматрача, добитник Нобелове награде за мир Дејвид Тримбл из Северне Ирске и бивши главни војни тужилац Канаде Кен Ваткин.

Израел је касно синоћ најавио оснивање независне јавне комисије за истрагу упада на бродове са 10.000 тона помоћи Палестинцима, када је убијено девет пропалестинских активиста, турских држављана.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је на почетку данашње седнице владе рекао да је главни циљ истраге да се докаже свету да је операција израелске морнарице била одговарајућа и у складу са међународним стандардима.

"Одлука владе ће ставити јасно до знања свету да Израел поступа легално, одговорно и потпуно транспарентно," рекао је Нетанијаху.

Израел се нашао на удару оштрих критика широм света због смртоносног упада који се догодио 31. маја на око 60 километара од израелске обале Средоземног мора. Укључење страних посматрача у истрагу требало би да допринесе њеној веродостојности.

Без међународне истраге

Израел је раније одбацио предлог УН за међународном истрагом, али је пристао да два странца укључи у своју комисију, а израелски министри су на то једногласно пристали. Она ће испитати и легалност блокаде појас Газе, као и легалност акција морнарице.

Комисију ће предводити Јаков Тиркел, а чланови ће бити Шабтај Розен (93), професор међународног права, ескперт за поморско право, добитник израелске награде за право и лауреат награде Хаг у међународном праву и генерал-мајор, у резерви, бивши председник израелског Института за технологију Амос Хорев.

САД су одмах похвалиле одлуку о истрази упада, у коме су морнарички командоси пуцали на пропалестинске активисте, пошто су наишли на неочекивано јак отпор на највећем броду, од укупно шест у флотили помоћи блокираној палестинској територији.

"Израел има војни правни систем који одговора међународним стандардима и способан је да води озбиљну и веродостојну истрагу", наведено је у саопштењу Беле куће, у коме се истиче да се очекује да Израел представи резултате отворено и да истрага буде брза.

Учешће страних посматрача у комисији 

Потез Израела означен је као важан корак напред. Страни посматрачи ће учествовати у раду комисије, али није обелодањено која ће им бити овлашћења.

У саопштењу бироа израелског премијера дефинише се мандат комисије и питања којима ће се бавити.

Она ће испитати позицију Турске, имајући у види да је највећи брод у конвоју Мави Мармара пловио под турском заставом, акције које су предузели организатори конвоја, посебно исламска добротворна организација IHH, са седиштем у Турској, а која, наводно, има везе с терористичким организацијама, као и идентитет учесника конвоја и њихове намере.

Комисија ће моћи да позове било коју особу или организацију да сведочи или да неку информациију.

Нетанјаху је наредио да израелска влада и агенције у потпуности сарађују с истрагом. Међутим, у истрази саме војне операције, или било које акције одбрамбеног персонала, комисија ће бити овлашћена да добије увид само у документе који су директно релевантни, наводе израелски медији.

Она ће добити налазе унутрашње војне истраге коју предводи генерал-мајор Гиора Ејланд. Ако комисија закључи да је војна истрага недовољна, тражиће додатна испитивања.

Очекује се да ће израелски премијер, министар одбране и други министри, као и начелник Генералштаба, сведочити пред комисијом.

Рок за завршетак њеног рада није одређен и тек треба да се одлучи да ли ће саслушања бити отворена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво