Победа деснице у Словачкој

Према прелиминарним резултатима, словачке опозиционе партије деснице освојиле већину на парламентарним изборима. Десничари најављује формирање владе. Премијер Фицо чија је странка освојила појединачно највише гласова покушава да састави владу.

На парламентарним изборима у Словачкој опозициона десница је према прелиминарним резултатима освојила већину од укупно 79 посланика од 150 у словачком парламенту, али премијер Роберт Фицо чији СМЕР има појединачно највише гласова, 35 одсто, покушава да састави владу.

Лидер друге најјаче странке, Словачке демократске и хришћанске уније, која је освојила 15,4 одсто гласова, Ивета Радичова поручила је Фицу да са СМЕР-ом нема о чему да разговара и додала да одмах креће у преговоре о влади.

Радичова креће у преговоре о формирању владе са Хришћанским демократским покретома који је освојио 8,5 одсто гласова и новим странкама либералном Слобода и солидарност умереном Странком словачких Мађара Мост-Хид, која је добила 8,1 одсто.

Једини могући коалициони партнер Фицових социјалдемократа, националистичка Словачка народна странка, освојила је пет одсто, а главни савезник у садашњој влади, Покрет за демократску Словачку бившег премијера Владимира Мечијара, након 20 година на опште изненађење испао је из парламента.

"Резултат од 35 одсто апсолутно је фантастичан. Спремни смо да сатављамо владу", рекао је Фицо и додао да ће у преговоре кренути са свим странакама.

Садашњи премијер Фицо каже да ће поштовати одлуку деснице да формира владу, али и поручио да се, онда, припреме на оштру опозицију.

"За нас ће таква влада бити као шећерлема на тањиру. Неће издржати ни годину дана", рекао је Фицо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво