Нови протести и хапшења у Техерану

Ухапшен бивши шеф иранске дипломатије и функционер опозиције Ебрахим Јазди. Протести присталица опозиционог председичког кандидата Мир Хусеина Мусавија у центру Техерана протекли мирно. Опозиција тражи поништавање резултата избора, према којима је за шефа државе поново изабран Махмуд Ахмадинежад.

Присталице пораженог иранског председничког кандидата Мир Хосеин Мусавија поново су се окупиле на улицама Техерана да протестују због спорних изборних резултата показујући да протести не слабе, упркос оштрим мерама Владе.

Агенције јављају да су протести протекли мирно и да је на њима учествовало на десетине хиљада људи, предвођених Мусавијем.

Шестог дана протеста у Ирану демонстранти су били обучени у црно и носили по бели цвет у рукама, у знак сећања на седам демонстраната који су погинули у сукобима са снагама реда.

Окупљени су носили бројне портрете Мусавија и зелене заставе, симболе његове изборне кампање. Мусави је са супругом Захром Рахнавард учестовао у поворци у обратио се окупљенима, пренели су очевици.

У вечерњим сатима, пет сати након почетка скупа, људи су почели да се разилазе у миру и није забележен ниједан инцидент.

Ирански опозициони лидер јуче је позвао Иранце да скуповима и поворкама одају пошту жртвама у нередима на демонстрацијама протеклих дана у главном граду Техерану. Према изворима иранских власти, осам људи погинуло је у понедељак током протеста, али се страхује да је број погинулих већи.

Демонстранти траже поништавање резултата избора одржаних 12. јуна када је Влада прогласила реизбор председника Махмуда Ахмадинежада.

Мусави и његове присталице тврде да су избори намештени и да је он прави победник.

Демонстрације Мусавијевих присталица одржавају се упркос позиву врховног верског вође Ирана Ајатоле Али Хаменеја на јединство исламске државе.

Страним медијима забрањено је да извештавају са протеста и оптужени су да су гласноговорници "побуњеника".

Иранске власти су блокирале многе врсте комуникације као што су Интернет сајтови и мобилне телефонске мреже да би отежале Мусавијевим присталицама да организују протесте.

Влада је блокирала неке веб-странице као што је Би-Би-Си на фарсију, Фејсбук, Твитер и неколико сајтова који се залажу за Мусавија и преко којих су Иранци говорили свету о протестима и насиљу.

Иранска изборна комисија саопштила је да је спремна да поново изброји гласове на местима где кандидати тврде да је било неправилности.

Пребројавање ће надгледати Савет чувара Устава, тело од дванаест верских званичника и стручњака за исламско право, блиских верском вођи Ајатоли Али Хаменеју.

Мусави тврди да Савет чувара није неутралан и да је већ наговестио да подржава Ахмадинежада и тражи независну истрагу.

(Пре)позната пропаганда

Пропагандни рат власти и опозиције обележио је и инцидент са објављивањем фотографије са Ахмадинежадовог "контра митинга" на којој су учесници "дуплирани".

Неспретно "обрађене" фотографије нису промакле оштром оку опозиционих лидера. Наиме на једној фотографији која приказује скуп подршке Ахмадинежаду лако се могу уочити понављања одређених препознатљивих детаља, што недвосмислено открива циљ да се умногостручи број окупљених присталица.

Ирански државни медији настављају са покушајима да умање значај и тежину протеста, за које као одговорне позивају америчке тајне службе.

Ово није први случај фотомонтаже у Ирану. Познат је и пример фотографије лансирања пројектила која је прошле године изазвала својеврстан међународни скандал, не толико због чињенице да је очигледно обрађена, већ због тога што су бројни угледни западни листови на својим налсовним страна објавили "монтиране" фотографије.

Слични покушаји да се злоупотреби пажња јавности догодила се и у Србији пред почетак предизборне тишине 20. септембра 2000. године.

Тадашњи кандидат за председника Слободан Милошевић одржао је митинг у Беранама, црногорском граду у којем има 20.000 становника.

Према извештајима режимских медија на митингу је било 100.000 људи, а на насловној страни "Вечерњих новости" објављена је монтирана фотографија под насловом "Слобо, Слободо", како би оправдала пропаганду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво