Жестоки сукоби у Могадишу

У сукобима исламистичких побуњеника и владиних снага у престоници Сомалије погинуле најмање 22 особе. Владине снаге напале побуњенике, повезане са Ал Каидом, у акција за њихово протеривање из Могадиша.

Најмање 22 особе су погинуле у жестоким сукобима исламистичких побуњеника и владиних снага у престоници Сомалије. Многи грађани су покошени залуталим мецима, а у сукобима је живот изгубио и шеф полиције Могадиша Али Саид.

Заменик директора болнице "Медина" Дахит Дере је изјавио да је болница примила 50 повређених, преноси агенција Ројтерс.

До данашњих сукоба је дошло пошто су владине снаге напале побуњенике у Могадишу. То је последња у серији акција владиних снага које за циљ имају протеривање побуњенике из престонице.

Жестоке борбе вођене су у Бакара Маркету и у области Ходан, деловима града који представљају упоришта побуњеника.

Побуњеници, повезани са терористичком мрежом Ал Каида појачали су почетком маја нападе на сомалијску владу, у покушају свргавања председника Шеика Шарифа Ахмеда. Од тада, у жестоким сукобима погинуло је близу 300 људи.

Сомалски премијер Омар Абдирашид Али Шармарке изјавио је да се само у Могадишу налази најмање 500 бораца, чије присуство представља опасност по читав регион.

"Неки званичници Ал Каиде, дошли су у земљу и желе да направе базу у Сомалији. Уколико они успеју да преузму контролу у Сомалији, створиће хаос на континенту", рекао је Ројтерсу премијер Сомалије.

Исламистичка група "Ал Шабаб" до сада је одолевала покушајима сомалске владе да протера њене борце из престонице, који заједно са својим савезницима из групе "Хизбул ислам" контролишу већи део јужне и делове централне Сомалије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво