Нема кризе у односима Кине и Русије

Русија и Кина се противе једностраном решавању питања међународне безбедности, ширењу војно-политичких блокова и стварању регионалних и глобалних система противракетне одбране, истакли председници Медведев и Ђинтао у заједничкој изјави.

Русија је потврдила да Тајван и Тибет сматра неодвојивим деловима Кине, а Кина да подржава политику Русије на Северном Кавказу.

Ови ставови садржани су у заједничкој изјави председника Русије и Кине Дмитрија Медведева и Ху Ђинтаоа, усвојеној након њиховог данашњег сусрета у Москви.

У документу се наводи да "Русија потврђује непроменљивост своје принципијелне позиције када је реч о тајванском и тибетском питању, сматрајући их неодвојивим деловима територије Кине".

"Кинеска страна је изразила подршку напорима Русије у очувању мира и стабилности на Кавказу", пише у изјави.

Обе стране су нагласиле важност узајамне подршке у обезбеђивању суверенитета и територијалног интегритета држава.

Русија и Кина противе једностраном решавању питања међународне безбедности, што се односи и на ширење војно-политичких блокова и стварања регионалних и глобалних система противракетне одбране.

"Русија и Кина сматрају да је међународна безбедност недељива. Безбедност једних држава не може се обезбедити на рачун других држава, укључујући ту ширење војно-политичких алијанси, и стварање глобалних и регионалних система противракетне одбране", наводи се у документу.

Економска сарадња у условима кризе 

У разговору два председника размотрене су мере које је неопходно предузети да се не допусте или да се умање негативне последице глобалне финансијске кризе. Главни циљ данашњег састанка био је да са сачува постојећи ниво сарадње и да се она у одређеним правцима подстакне.

Након разговора, Дмитриј Медведев је изјавио да Русија и Кина намеравају да у условима светске финансијске кризе подстакну трговинско-економску и инвестициону сарадњу.

У преподневном сусрету кинеског председника са руским премијером Владимиром Путином истакнуто је да Кина на односе са Русијом гледа као на приоритет своје спољне политике.

Ху Ђинтао је у, подмосковској резиденцији руског премијера Ново Огарјово, рекао да је сарадња две земље у свим правцима усмерена ка јачању руско-кинеске стратешке сарадње.

Самити Шангајске организације за сарадњу и групе БРИК (Бразил, Русија, Индија и Кина), одржани у Јекатеринбургу, протекли су "врло успешно", оценио је кинески председник и нагласио да очекује да ће Путин посетити Пекинг у октобру ове године.

Руски премијер је истакао да светска економска криза неће имати негативан утицај на руско-кинеску сарадњу и нагласио да је трговинска размена Русије и Кине прошле године износила близу 56 милијарди долара, пренео је Итар-Тас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво