Румуни побегли из домова у Белфасту

Више од 100 становника румунске националности напустило је ноћас домове у јужном Белфасту, после серије расистичких напада. Сумња се да је за насиље одговорна паравојна група такозваних лојалиста, који желе да Северна Ирска остане под британском влашћу.

Више од 100 становника румунске националности напустило је ноћас домове у јужном Белфасту и после серије расистичких напада којима су изложени скоро недељу дана, уточиште нашло у једној цркви, јавили су данас британски медији.

Група од око 20 румунских породица је раније покушала да се од напада заштити у једној кући, али је, после напада који су кулминирали када су нападнути окупљени на једном антирасистичком скупу у понедељак увече, одлучила да напусти своје куће, те је полицијским аутобусом превезена до цркве.

Сумња се да је за ово насиље одговорна једна паравојна група такозваних лојалиста који желе да Северна Ирска остане под британском влашћу, навео је Би-Би-Си.

Истакнута чланица умерене Странке алијансе у Северној Ирској Ана Ло каже да су напади на румунске куће, често и циглама којима нападачи разбијају прозоре, све учесталији последњих неколико месеци.

Саветник за питања расистичког злостављања у Савету за етничке мањине Северне Ирске Џолена Флет каже да су румунским породицама најпре упућиване само претње, а да су потом у истом дану нападнуте три куће.

"Гардијан" истиче да су "расистичке струје" присутне у овом граду од инцидента који се догодио у марту током квалификационе утакмице за Светско првенство између Северне Ирске и Пољске, када је новчићем погођен помоћни судија, док су меч обележили и сукоби навијача уочи и по завршетку меча, у којима је повређено неколико полицајаца, а девет навијача, углавном Пољака, ухапшено.

Градска скупштина Белфаста, полиција и социјалне службе се састају касније данас да би размотриле ситуацију.

У међувремену је повећан број полицијских патрола на критичним местима у граду, док полиција испитује видео снимке како би открила ко стоји иза таласа насиља у Белфасту, граду у којем састав становништва постаје све "шаренији" са доласком људи из различитих култура и етничких група, наводи Би-Би-Си.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво