Путин потписао 31 споразум са Чавесом

Током посете руског премијера Владимира Путина Каракасу потписан 31 споразум о сарадњи у областима енергетике, космичке индустрије и наоружања. Чавес наглашава да није реч о савезништву против Сједињених Држава.

Руски премијер Владимир Путин и председник Венецуеле Уго Чавес потписали су у Каракасу 31 кључни споразум из области енергетике, одбране и пољопривреде.

Председник Чавес изразио је задовољство што ће Русија помоћи Венецуели да изгради нуклеарно постројење за производњу атомске енергије, али и да развије космичку индустрију. Велики критичар америчке политике, наглашава да није реч о савезништву против Сједињених Држава, које Чавеса оптужују да жели да створи атомску бомбу.

"Спремни смо да започнемо први заједнички пројекат на развоју нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе," изјавио је председник Венецуеле Уго Чавес.

Суочена са недостатком електричне енергије, што је довело до масовних рестрикција, Чавесова влада окреће се Русији, али и Ирану, како би јој помогли да развије атомску енергију. Предвиђено је и формирање заједничког предузећа између државне нафтне компаније Венецуеле и конзорцијума руских фирми.

Током прве Путинове посете, договорено је да ће Русија платити милијарду долара за права да тражи нафту у појасу реке Ориноко, на истоку Венецуеле, и да ће помоћи тој земљи да изгради сопствену свемирску индустрију, укључујући објекат за лансирање сателита.

Москва је заинтересована и да увози из Венецуеле кафу, као и какао и чоколаду.

Калашњикови на кредит

Путин је, такође, обећао да ће Русија наставити да продаје оружје Венецуели, која је од 2005. године до данас купила руско оружје у вредности од четири милијарде долара, укључујући хеликоптере, бомбардере и 100.000 калашњикова.

Руски премијер је додао да ће његова земља Венецуели дати кредит од 2,2 милијарде долара, које ће бити употребљене за нове уговоре о куповни оружја, као што је Чавес најавио прошле године.

"Сарадња између Русије и Венецуеле посебно је значајна у том контексту што је руска страна од почетка Латинску Америку подржавала у борби за независност", рекао је премијер Путин.

Путин је, у оквиру јучерашње једнодневне посте Венецуели, у Чавесовој председничкој палати разговарао и са председником Боливије Евом Моралесом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије