"Четворка" за обнову преговора

Блискоисточна "четворка" коју чине Русија, ЕУ, САД и Уједињене нације, у Москви, разматрала могућност обнове директних преговора између Израела и Палестинске управе апелујући да Израел обустави изградњу објеката за досељенике у Источном Јерусалиму.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун изјавио је, после састанка међународних посредника у Москви, да је потребно обновити преговоре Израела и Палестинаца и да "блискоисточна четворка" позива израелску владу да обустави активности насељавања.

"Посредни преговори су важан корак на путу обнављања без претходног условљавања директних двостраних преговора, који ће решити сва питања коначног статуса, како су се о томе раније договориле стране", рекао је генерални секретар УН.

Према Бановим речима, квартет је уверен да ти преговори треба у року од 24 месеца да доведу до регулисања, које ће означити крај окупацији започетој 1967. године и довести до појаве независне, демократске и одрживе палестинске државе, која живи раме уз раме са Израелом и другим суседима у миру и безбедности.

"Блискоисточана "четворка" позива владу Израела да заустави насељавање јевреја, уклони стражарске објекте и уздржи се од насиља у Источном Јерусалиму", рекао је Бан Ки Мун.

Као на позитиван моменат, четворка је указала на потезе Израела за олакшавање ограничења кретања на Западној обали реке Јордан, али је изразила дубоку забринутост због погоршања ситуације у Појасу Газе.

Хитан прекид насиља и терора

Бан Кимун је рекао да посредници позивају на хитан прекид насиља и терора, поштовање споразума о прекиду ватре и хитно ослобађање израелског војника Гилада Шалита.

"Квартет" је у изјави позвао Палестинску управу да предузима све могуће напоре за јачање правног поретка, борбу против насилног екстремизма и прекид подстракивања.

Нарочито је указано на неопходност помоћи Палестинској управи у формирању полицијског и правосудног потенцијала, пренео је Итар-Тас.

Посебан део у документу је посвећен статусу Јерусалима и "блискоисточни квартет" потврђује да међународна заједница не признаје анексију источног Јерусалима и да он спада у питање статуса који треба да буде решен путем преговора између страна.

Такође се осуђује одлука владе Израела да спроводи план о изградњи нових станова у источном Јерусалиму.

Генерални секретар УН је најавио да намерава да разговара са арапским лидерима и информише их о заседању "четворке" у Москви.

Итар-Тас је пренео да је у коминикеу "блискоисточна четворка" позвала међународну заједницу да пружа непрекидну помоћ Палестинцима у стварању државе и да је Бан изразио наду да ће на предстојећем заседању координационог комитета за помоћ Палестинцима бити координисана међународна помоћ.

"Налажемо својим представницима да интензивирају сарадњу и одржавају контакте са Арапском лигом за промовисање арапске мировне иницијативе и израде препоруке за даље активности четворке", рекао је Бан.

Генерални секретар УН је на конференцији за новинаре у Москви најавио да ће отпутовати у регион да би сагледао развој хуманитарне ситуације у Појасу Газе, која изазива дубоку забринутост "квартета".

Посредни преговори

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је после састанка у Москви рекао да су изјаву одобрили сви чланови како би од Израела и Палестинаца издејствовали почетак посредних преговора.

"Чланови "квартета" слажу се да треба учинити све како би почели преговори Израелаца и Палестинаца. У заједничкој изјави јасно је зацртан пут, најпре преко индиректних, а врло брзо и директних преговора две стране", рекао је Лавров.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон је рекла да се у изјави говори јасно да су сви привржени почетку посредних преговора Израелаца и Палестинаца.

"Сматрамо да једностране акије са било чије страрне нису корисне. Надамо се да ће разговори ускоро почети, јер је то једини начин за покретање директиних преговора" рекла је Хилари Клинтон.

Саеб Ерекат, главни палестински преговарач, позвао је Израела на сарадњу: "Желимо да Израел поштује саопштење међународног "квартета". До сада су одбацивали апеле међународне заједнице, а потребно је прећи са речи на дела", нагласио је Ерекат.

На скупу у Москви учествовали су и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, специјални представник САД за Блиски исток Џорџ Мичел и специјални представник "четворке" и бивши британски премијер Тони Блер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије