Немачка криви Ватикан

Правила тајности Ватикана компликују правосудним органима истрагу сексуалног злостављања деце која су починили католички свештеници, тврди немачка министарка правде.

Немачка министарка правде Сабине Лојтхојсер-Шнаренбергер оценила је да правила тајности Ватикана компликују правосудним органима истрагу дела сексуалног злостављања деце која су починили припадници католичког клера у Немачкој.

Лојтхојсер-Шнаренбергер је, у интервјуу за Дојчландфунк, цитирала ватиканско упутство из 2001. године, које налаже да и у случајевима најтежих злочина злостављања прво треба да буде спроведена унутрашња истрага у цркви, као и да ти злочини "не би смели да буду обелодањени изван црквених зидина".

"Недавни догађаји у Немачкој показују да постоји зид ћутања у многим католичким школама, који спречава да информације о злостављању и насиљу дођу до правосудних органа", рекла је Лојтхојсер-Шнаренбергер.

Ватикан је поручио да неће коментарисати изјаве немачке министарке, нити њену опаску да је у папској држави на делу "зид ћутања".

У последње две деценије у јавност су продрли многи случајеви сексуалног злостављања које су починили католички свештеници над малолетницима, а које је сама црква прикривала.

Последњи такви случајеви забележени су у Немачкој и Холандији.

Папа на потезу 

Папа Бенедикт Шеснаести требало би ове недеље да се састане са шефом немачке бискупске конференције Робертом Зеличем. Прошлог месеца састао се са ирским бискупима, чију цркву потресају оптужбе да су деценијама њени свештеници сексуално и физички злостављали малолетнике у католичким школама, сиротиштима и осталим институцијама у надлежности цркве.

Позната немачка католичка група за заштиту људских права "Ми смо црква" инсистира да папа, који је дуго био универзитетски професор теологије у Немачкој, треба да каже да ли је било злостављања током његовог службовања као бискупа у Минхену и Фрајзингу, између 1977. и 1981. године.

Бискупија у Регенсбургу је прошле недеље саопштила да је бивши певач у црквеном хору, чији диригент је својевремено био и папин старији брат Георг Рацингер, изнео оптужбе за сексуална злостављања раних шездесетих.

Георг Рацингер је навео да се оптужбе за сексуално злостављање односе на период у коме он није био диригент тог хора.

Поводом тог питања огласила се и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је страним новинарима рекла да је немачка црква предузела "веома, веома важне кораке који указују да се католичка црква озбиљно бори против тог проблема".

Она је најавила и да ће у априлу бити одржан састанак министара за образовање и породицу са представницима школа, цркве и других како би се пронашли начини за откривање, спречавање и поступање са будућим случајевима злостављања.

Лојтхојсер-Шнаренбергер је већ годинама почасна председница удружења које се бори против сексуалног злостављања деце и обезбеђује жртвама заштиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара