Сателит мери отапање полова

Криосат 2, нови сателит Европске свемирске агенције, прецизно ће мерити топљење леда на половима. Сателит ће слати дневне информације које ће помоћи у разумевању промена нивоа мора и климатских промена.

Европска свемирска агенција ускоро ће лансирати нови сателит Криосат 2, који ће прецизно мерити топљење леда на поларним "капама".

Иако се зна да се лед на половима топи, нико не зна којом брзином. До сада су научници углавном мерили месечне варијације у количини леда.

Међутим, нови европски сателит Криосат 2 прецизно ће мерити промене на половима, али и на глечерима и великим сантама леда, који заједно покривају 20 одсто планете.

Вођа научног тима Криосата, Данкан Вингам, каже да ће главни фокус бити на Арктику и Антарктику јер поларне капе играју кључну улогу у регулацији климе на земљи.

"У суштини, надамо се да ће нам Криосат дати слику о томе како се велике ледене површине мењају. И антарктички и арктички лед доприносе промени нивоа мора, с тим што лед на Арктику посебно утиче на климу у Европи", подсећа Вингам.

Криосат 2 је тежак 700 килограма, а опремљен је уређајима провереним на претходним сателитима. Међутим, овај сателит понеће један специјални сензор.

"Ту технику смо проверили на ранијим, посебно европским сателитима ЕРС и Енвисат. Али овога пута имамо и сензор специјално саграђен да решава проблеме са ледом. Криосат ће нам слати потпуно нове податке из орбите", наглашава Вингам за Глас Америке.

Велика прецизност мерења

Пуне три године, Криосат 2 ће са висине од 700 километара сантиметарском прецизношћу мерити дебљину леда. Доктор Дони Јохансен из норвеког Еколошког центра Нансен у Бергену, каже да ће то омогућити пуно разумевање промена нивоа мора.

"Још не знамо тачно зашто ниво мора негде расте, а другде опада. Зато нам је потребно да знамо колико се брзо топе глечери и ледени покривачи. Потребно нам је да знамо како се океани загревају. Али неће бити лако саставити све то у пуну слику и тако омогућити пуно разумевање зашто се ниво мора мења", каже доктор Јохансен.

Метеоролози и океанографи широм света нестрпљиво чекају прве податке са Криосата 2 који би требало да обезбеде до сада највећи увид у тајне једног од важних чинилаца климатских промена.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се