Експлозија бомбе у Пакистану, 11 мртвих

У експлозији аутомобила бомбе у близини полицијске станице у пакситанском граду Лахореу погинуло 11, а рањена 61 особа. Анонимни агент службе безбедности демантовао да је ухапшен портпарол Ал Каиде Адам Гадан.

Бомбаш самоубица извршио је јутрос напад на полицијску зграду у Лахореу на истоку Пакистана и убио најмање 11 и ранио 61 особу.

"Ово место је служило за испитивање високоризичних притвореника. У последње време није било таквих осумњичених, али било је више од 40 запослених младића у тој згради", рекао је шеф градске полиције Первез Ратхоре, пренела је агенција АП.

Изгледа да је бомбаш самоубица довезао свој, експлозивом натоварен аутомобил, до ограде полицијске зграде.

Напад се догодио у време јутарње гужве, испред зграде федералне полиције у провинцији Пенџаб и има обележја напада пакистанских талибанских експремиста повезаних са Ал Каидом, наводи Ројтерс.

Нико, за сада, није преузео одговорност за тај напад, али је, како наводи агенција АП, сумња одмах пала на пакистанске талибане и њихове савезничке милитантне групе, које се сматрају одговорним за талас насилничких напада од октобра прошле године, од када је убијено више од 600 особа у неколико већих градова широм земље.

Недавни напади догодили су се у мањим местима у северозападним регионима Пакистана у близини границе с Авганистаном.

Најмање 11 мртвих у нападу бомбашаБомбаш самоубица извршио је јутрос напад на полицијску зграду у Лахореу на истоку Пакистана и убио најмање 11 и ранио 61 особу.

Агенти демантују хапшења портпарола Ал каиде

Агенти безбедносне слузбе Пакистана данас су демантовали вест о хапшењу портпарола терористичке мреже Ал каиде Адама Гадана, рођеног у Калифорнији, САД, чија је глава уцењена на милион долара.

"Наш први утисак је био да смо лишили слободе Гадана, али та информација није тачна", изјавио је један агент пакистанске безбедносне службе који је желео да остане анониман, јавио је Ројтерс.

"Највероватње су његово име и порекло изазвали конфузију", изјавио је тај агент, додајући да се још не зна прави идентитет ухапшеног. Тај агент није желео да спекулише о коме се ради, рекавши једино да је у питању особа, такође рођена у САД, за коју се верује да је оперативац Ал каиде.

Исто су изјавила још два пакистанска агента, не желећи да им се открије идентитет.

Ухапшена особа је користила име Абу Јахја, које је било једно од имена иза којих се скривао Гадан. Пакистански безбедности агенти су навели да се још не зна прави идентитет ухапшеног, навела је агенција Ројтерс.

Пакистанска служба безбедности јуче је саопштила да је у Карачију ухапшен Гадан, непосредно пошто је путем видео снимка позвао муслимане у Америци да нападају америчке и западне мете.

Гадан, који је рођен у Калифорнији, а потом прешао у ислам и учланио се у Ал Каиду, упутио је путем видео-снимка, постављеног на један веб сајт радикалних исламиста, позив муслиманима који служе у америчкој војсци да следе пример мајора Нидала Малика Хасана, који је у новембру прошле године убио 13 људи у војној бази "Форт Худ" у Тексасу.

Гадан сматра мајора Хасана пиониром који треба да буде узор осталим муслиманима, па је његов пример навео у позиву муслиманима у САД да нападају америчке и западне мете.

До сада се Годан појавио у више видео снимака, у којима је као портпарол Ал каиде позива муслимане на "уништење Запада".

Као рођени Американац, који се приклонио исламу, Гадан је 2006. оптужен за издају, а пошто је његова глава уцењена на милион долара, он је постао први амерички држављанин коме се то догодило у последњих 50 година.

Јучерашњу вест о хапшењу Гадана САД су , како је јавила агенција АП, оцениле као велику победу у борби против Ал каиде и као знак да пакистанске власти ближе сарађују са Вашингтоном, нарочито због тога што је то хапшење уследило после привођења неколико команданата авганистанских талибана у Карачију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се