Гелдоф: Новац није отишао побуњеницима

Боб Гелдоф позвао Би-Би-Си да докаже да су милиони долара помоћи за Етиопију отишли у руке побуњеника за куповину оружја и додао да "не постоји ни најмањи доказ за то".

Познати ирски певач Боб Гелдоф позвао je британску медијску кућу Би-Би-Си да докаже тврдње да су милиони долара помоћи за гладне у Етиопији отишли у руке побуњеника који су новац искористили за куповину оружја и у међувремену дошли на власт у Адис Абеби.

Познати музичар и хуманитарни радник, који је 1980-их предводио кампању прикупљања помоћи на Западу, казао је да не постоји "ни најмањи доказ" да је новац добротворне супергрупе "Бенд ејд" или музичког концерта "Лајв ејд", отишао у погрешне руке.

Гостујући у емисији Би-Би-Сија, Гелдоф је изјавио да ће лично тужити садашњу Владу Етиопије уколико се докаже да је новац од хуманитарне помоћи преусмерен у војне сврхе.

Званичници Етиопије и хуманитарне агенције такође су негирали извештај Би-Би-Сија. Високи званичник етиопске владајуће коалиције Абади Земо рекао је да су те оптужбе "бесмислене".

Претходно су бивши лидери побуњеника изјавили за Би-Би-Си да су се представљали као трговци у сусретима с хуманитарним радницима, а добијени новац искористили су за финансирање покушаја свргавања владе.

Један од њих процењује да је 95 милиона долара - од западних влада и хуманитарних организација, укључујући "Бенд ејд" Боба Гелдофа, у периоду од 1984-85 године, отишло на финансирање њихове борбе.

У то време етиопска влада се борила против побуњеника у северним провинцијама Еритреји и Тигреу.

Бивши члан Ослободилачког фронта народа Тигреа Гебремедхин Араја изјавио је да се представљао као трговац и да су се испод џакова са житом које је продавао, налазили други испуњени песком.

Хуманитарни радници "преварени"

Гебремедхин је рекао да је новац који је примио предао лидерима Ослободилачког фронта, укључујући Мелеса Зенавија, који је постао премијер Етиопије 1991. године.

Мелес, који још обавља ту дужност, одбио је да коментарише ове наводе.

Гебремединову верзију догађаја подржао је, међутим, бивши командант Ослободилачког фронта Тигреа Арегави Берхе, који живи у егзилу у Холандији, који је изјавио да су хуманитарни радници били "преварени".

Око 100 милиона долара прошло је кроз руке Ослободилачког фронта Тигреа и њихових савезника, од чега је 95 одсто усмерено на куповину оружја и стварање марксистичке политичке партије унутар побуњеничког покрета, рекао је Арегави.

Америчка Централна обавештајна агенција у документу под насловом "Етиопија: Политичке и безбедносне последице суше", објављеном 1985 године, навела је да је део хуманитарне помоћи злоупотребљен, односно "преусмерен у војне сврхе".

Би-Би-Си је подсетио да се све дешавало у јеку Хладног рата и да је Совјетски савез помагао борбу етиопске владе којој је на челу тада био диктатор Менгисту Хајле Маријам против побуњеника војно и новчано.

Није искључено да је Централна обавештајна агенција, не само знала, већ и подржавала преусмеравање хуманитарне помоћи ка Ослободилачком фронту народа Тигреа , навео је Би-Би-Си.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара