Читај ми!

Оснивач познатог модног бренда Лучано Бенетон најавио оставку, оптужио директора за превару

Лучано Бенетон, који има 89 година и кооснивач је познатог италијанског модног бренда, изјавио је да подноси оставку на позицију председника групе у власништву његове породице. Оптужио је директора Масима Ренона да је одговоран што у билансу из 2023. године недостаје 100 милиона евра.

Лучано Бенетон је издан и преварен. Наиме, то је изјавио италијанском дневном листу Коријере дела Сера рекавши: "Имао сам пуно поверење у њега (директора Масима Ренона ) и погрешио сам. Издан сам у правом смислу те речи. Пре неколико месеци сам приметио да нешто није у реду, те да имиџ групе који су ми представљали на састанцима менаџмента не одговара реалности. Пре него што напустим Групу, намеравам да објасним шта се десило, са транспарентношћу која ме одликује, и нећу бежати од одговорности".

Према речима Лучана Бенетона, Ренон је направио "рупу од 100 милиона евра" у билансу компаније после четири година на позицији директора те славне италијанске куће.

"Током једног састанка управног одбора 'експлодирала је бомба' када се изненада појавила драматична рупа у билансу, шок који нас је оставио без речи", испричао је Бенетон и додао: "Изгубили смо четири године и то ствари чини врло тешкима, јер немамо магични штапић, те ћемо морати да се жртвујемо. Учинићемо све да пронађемо ону исту енергију из бољих времена и да дамо нови живот нашем бренду који је врло значајан за нашу фамилију и који носи наше име".

"Бенетон" је основан 1965. године на североистоку Италије од стране четири брата и једне сестре, и на почетку је био познат по џемперима прављеним у разним бојама.

Успех "Уједињених боја Бенетона" (United Colors of Benetton) је постао глобалан између 1982. и 2000. године, захваљујући и врло сугестивним маркетиншким кампањама на којима је радио познати фотограф Оливиеро Тоскани.

Након тога овај бренд је доживео доста тешких момената. Лучано Бенетон је 2018. године преузео позицију директора у жељи да врати стару славу компанији, а касније именовање Масима Ренона није довело до жељених резултата.

"Напустио сам фирму 2012. када је још била доброг здравља са зарадом од две милијарде евра", рекао је Лучано Бенетон, док је са друге стране Ренон изјавио италијанским медијима да неће коментарисати овај догађај, али да ће се свакако бранити правним путем: "Моји адвокати ће знати како да одговоре на ове оптужбе", поручио је менаџер.

"Едиционе холдинг" која је 100 одсто акционар, по провереним изворима је спреман да интервенише наредних година са 260 милиона евра не би ли подржали план реорганизације групе "Бенетон". Из "Бенетона" су изјавили да се рупа од 100 милиона евра односи на рачуницу из претходне године, те да је дошло до врло важног губитка у односу на оно што је било предвиђено.

"Едиционе је одувек подржавала групу (350 милиона у последње три године) и то ће наставити и наредних година", изјавили су.

Запослени забринути за своју будућност

Синдикати из Тревиса су навели да је било предвиђено да 2023. године група неће остварити предвиђене циљеве, али не у мери од 100 милиона евра.

Они, наиме, тврде да се већ знало да запосленима неће бити дате премије због оствареног резултата.

"Бенетон", између седишта у Понцано Венето и Кастрете ди Вилорба, има 1.300 запослених који су већ годинама подстакнути на то да добровољно напусте фирму.

Ипак, данас су запослени изузетно забринути за своју будућност – изјавила је градоначелница места Понзано Венето, Антонела Басеђо.

Синдикати су изјавили да су и остали менаџери, не само Масимо Ренон, врло често имали надмен и арогантан тон и одбијали су да сарађују са осталим директорима на тој територији.

Ђани Боато, генерални секретар синдиката "Femca Cisl" у Тревизу изјавио је да збир дефицита "Бенетон" групе од 2013. до данас премашује милијарду евра, тако да то није први пут да компанија мора да надокнади буџетски губитак од преко 100 милиона попут овогодишњег.

"Лучано Бенетон је увек био тај који је интервенисао да измири дугове, никада није учинио да запослени трпе последице кризе. Ми смо уз Бенетон и позивамо га да укључи запослене и њихово знање и исуство у компанији на свим нивоима у прављену стратешких избора", рекао је Боато.

Поред Лучана у управном одбору групе налазе се и Кристијан Бенетон (син преминулог Карла), Франка Бертањин Бенетон (Ђулијанина ћерка) и Ермано Бофа, супруг Сабрине Бенетон (ћерке Ђилберта преминулог 2018). Они су део холдинг компаније "Едиционе" која, поред оних у "Бенетону", поседује и акције чији је председник Алесандро Бенетон, Лучанов син.

У "Бенетону" је запослено око 6.000 људи. Званично ће Лучано Бенетон напустити своју позицију на састанку 18. јуна.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије