Читај ми!

Кина почела војне вежбе у околини Тајвана

Кина је почела војне вежбе у околини свог региона Тајвана, три дана након што је Вилијам Лај положио заклетву као нови председник у Тајпеју. Портпарол кинеске војске Ли Си истиче да вежбе представљају "снажну казну за сепаратистичке акције" Тајпеја, али "чврсто упозорење против мешања и провокација спољних сила".

Војне вежбе Кине одржавају се у околини острва, укључујући Тајвански мореуз, спроводе се и на северу, истоку и југу од Тајвана, као и у областима Кинмен, Мацу, Вућу и Донгјин, преноси кинеска новинска агенција Синхуа.

Портпарол војске Ли Си навео је да вежбе под називом "Заједнички мач - 2024А" укључују трупе, морнарицу и ваздушне снаге.

Ли је истакао да вежбе служе као "јака казна за сепаратистичке радње" Тајпеја, али и као "чврсто упозорење против мешања и провокација од стране спољних сила".

Амерички генерал-пуковник Сивен Скленка оценио је да кинеска војска "наставља да вежба кључне елементе за потенцијалну војну инвазију на Тајван".

Реакције Тајпеја

Са друге стране, министарство одбране Тајвана саопштило је да је послало поморске, ваздушне и копнене снаге да "бране суверенитет" острва, истичући да реч о "ирационалним провокацијама".

"Војна вежба не само да не доприноси миру и стабилности у Тајванском мореузу, већ наглашава агресивни милитаристички менталитет кинеске војске", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова у Тајпеју, такође, позвало је Кину да "буде рационална", као и да "престане да подрива мир и стабилност у Тајванском мореузу".

"Тајван ће задржати своје демократске идеале и неће се променити услед притиска суседних земаља", истакло је министарство.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије