Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Болница Ал-Акса престаје са радом због недостатка горива; Галант: Јачамо наше напоре у Рафи, задаћемо тежак ударац Хамасу

Сукоб Израела и Хамаса – 230. дан. Најмање 12 особа, укључујући четворо деце, убијено је у нападу израелских снага на избеглички камп Џенин на Западној обали. Израелски министар одбране Јоав Галант поручује да распоређују додатне снаге у Рафи како би, како истиче, задали веома тежак ударац Хамасу. Болница Ал-Акса у централној Гази престаје са радом због недостатка горива за рад генератора у болници, саопштавају палестинске власти.

Болница Ал-Акса престаје са радом због недостатка горива; Галант: Јачамо наше напоре у Рафи, задаћемо тежак ударац Хамасу Болница Ал-Акса престаје са радом због недостатка горива; Галант: Јачамо наше напоре у Рафи, задаћемо тежак ударац Хамасу

Израелске снаге су током претходног дана наставиле са гомилањем трупа око града Рафе на југу Појаса Газе, док се операције воде и на северу, где је погинуло најмање седморо палестинских цивила и тројица израелских војника.  

Хуманитарна катастрофа на југу енклаве је све већа, а Уједињене нације су морале да обуставе дистрибуцију хране у овом подручју због недостатка залиха и лоших безбедносних услова.

Даље од борби, Шпанија, Норвешка и Ирска признале су Палестину, одлука ступа на снагу 28. маја, а европске земље другачије су приступиле овом питању. 

Француска и Немачка су сагласне да није право време за такав чин, док амерички председник Џозеф Бајден тражи да се питање две државе реши преговорима, а не једностраним признањем. 

Са друге стране, Египат, Саудијска Арабија и Турска поздрављају одлуку европских земаља о признавању Палестине.

Израел је у првом кораку реаговања опозвао своје амбасадоре у Ослу, Мадриду и Даблину. Премијер те земље Бенајмин Нетанјаху је истакао да је "признaвање Палестине награда за тероризам", те да "неће донети мир, нити их спречити у намери да победе хамасовце".

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије