Читај ми!

Амбасадор Србије у Каиру: Ситуација драматична - 7.000 камиона чека на Синају да испоручи помоћ Гази

Први авион хуманитарне помоћи који је Србија упутила Гази слетео је јуче на Синај, а планирано је да данас стигне други. Амбасадор Србије у Каиру Мирослав Шестовић наводи за РТС да око 7.000 камиона чека на северном Синају да испоручи помоћ Гази. Дневне потребе су 500 камиона, тако да је тих 7.000 камиона довољно за 14 дана живота становништва Газе, указује амбасадор.

Амбасадор Србије у Каиру Мирослав Шестовић рекао је за РТС да још не зна када ће помоћ бити достављена становницима Појаса Газе јер је прелаз Рафа на граници са Египтом затворен након што га је заузела израелска војска.

Указује да је Ариш једино место где се у овом тренутку прикупља помоћ за становнике Појаса Газе и истиче да у овом тренутку око 7.000 камиона чека на северном Синају да уђе у Рафу и испоручи помоћ Гази.

"Призори којима смо сведоци указују на драму која се одвија у овом тренутку с обзиром да већ четврти дан ниједан камион не прелази гранични прелаз Рафу, због тога што је дошло до упада израелских трупа у сам гранични појас Рафе и прелази су затворени. Имајте у виду да су дневне потребе 500 камиона, тако да је тих 7.000 камиона довољно за 14 дана живота становништва Газе", каже Шестовић.

У првом авиону хуманитарне помоћи који је Србија упутила Гази, а који је јуче слетео на Синај, су храна, вода, медицинска опрема и шатори за смештај породица.

"Оно што смо послали је састављено на основу списка који је дао египатски Црвени полумесец, а реч је о ономе што они сматрају да је најпотребније за становништво Газе у овом тренутку. Они иначе имају своје канцеларије и логистичке центре у самом Појасу Газе и одатле координирају помоћ на глобалном нивоу и дневно прилагођавају потребама становништва Газе које су као што вам је познато огромне", каже амбасадор Шестовић.

Указује да становницима Газе недостаје све, храна, лекови, гориво. Упозорава да без горива болнице не могу да пружају медицинске услуге, те да бунари који су једини извори питке воде не могу да пумпају воду.

"Понестаје горива, то је најважније. Без њега нема филтера за воду, без горива нема рада болница", наводи амбасадор Шестовић.

"Нема алтернативе преговорима"

Говорећи о преговорима у Каиру који су завршени без договора оцењује да ће се исти наставити.

"Они ће се наставити јер нема алтернативе преговорима и то зна Египат и то знају и остале земље које су укључене у медијацију између две стране, а то су и Катар и Сједињене Америчке Државе", наводи амбасадор Шестовић.

Према његовим речима ући ће се у нови процес преговора и тражења решења.

"Јер алтернатива је толико страшна и драматична и тиче се судбине два милиона људи у Гази као и талаца Хамаса и ја сам сигуран да ће се преговори наставити, а верујем да ће у једном тренутку и они сазрети и довести до очекиваног и жељеног исхода, а то је прекид ватре, улазак хуманитарне помоћи и ослобађање талаца", закључио је амбасадор Шестовић.

уторак, 04. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије