САД дале гаранције британском суду за Џулијана Асанжа

Сједињене Државе гарантовале су Високом суду у Лондону да ће оснивач Викиликса Џулијан Асанж моћи да се позове на Први амандман уколико буде изручен САД.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ће моћи да се позове на Први амандман и неће се суочити са смртном казном након изручења у САД, гарантовале су САД Високом суду у Лондону.

"Ова дипломатска нота не чини ништа да олакша огроман стрес наше породице о његовој будућности, односно о његовом очекивању да ће провести остатак свог живота у изолацији у америчком затвору због свог награђиваног новинарског посла", рекла је Асанжова супруга Стела.

Амерички председник Џозеф Бајден је рекао 10. априла да његова администрација "разматра" захтев Аустралије да одустане од деценијског настојања САД да се Асанж кривично гони због објављивања поверљивих америчких докумената.

Поводом Бајденове изјаве Стела Асанж је оценила да се чини "да би ствари могле да крену у правом смеру".

Асанж(52) се суочава са кривичним гоњењем у САД због 17 оптужби за шпијунажу након што је објавио стотине хиљада поверљивих америчких докумената пре готово 15 година на свом порталу Викиликс.

Асанжове присталице инсистирају на томе да је он новинар који је разоткрио ратне злочине САД у Ираку и Авганистану, што је било у јавном интересу и да је заштићен Првим амандманом Устава САД, којим се гарантује слобода говора.

понедељак, 27. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије