Читај ми!

Копенхаген, четири века стара берза уништена у пожару – уметничка дела спасена у последњи час

Зграда старе берзе, једно од најпрепознатљивијих здања Копенхагена, уништена је у пожару који ју је јутрос захватио. Пожар се и даље гаси, а захваљујући брзој реакцији запослених у Привредној комори Данске, али и пролазника, бројна вредна уметничка дела спасена су од пламена у последњи час.

Копенхаген, четири века стара берза уништена у пожару – уметничка дела спасена у последњи час Копенхаген, четири века стара берза уништена у пожару – уметничка дела спасена у последњи час

Пожар, који је јутрос захватио зграду старе берзе у центру Копенхагена, уништио је велики део тог здања из 17. века. У ватри се урушио и препознатљиви торањ који је био један од симбола данске престонице.

Узрок пожара и даље није утврђен, а избио је током реконструкције старе берзе која је изграђена 1625. године у ренесансном стилу. Као берза коришћена је до 1974. године.

Упркос првобитном убеђењу да су у пламену нестала бројна уметничка дела, захваљујући брзој реакцији запослених у Привредној комори Данске, која је власник зграде, од ватре је спасен велики број слика и других вредних предмета.

У спасавању уметнина помагали су и грађани који су се затекли у центру Копенхагена, али и око 20 запослених у Националном музеју Данске који су послати да помогну.

На поподневној конференцији за медије саопштено је да је из зграде изнето неколико стотина уметничких дела, међу којима су слике, лустери, сатови и мањи предмети.

Међу њима је и слика данског уметника Педера Северина Крејера "Из берзе у Копенхагену" коју је из зграде у пламену износило деветоро људи.

Уметничка дела су првобитно пренета у оближњи Кристијансборг, седиште владе и парламента, где су упакована и обезбеђена, а након тога пребачена у депо Националног музеја Данске.

Поводом пожара огласио се и дански краљ Фредерик.

"Важан део нашег архитектонског наслеђа је и даље у пламену. Генерацијама је, карактеристични змајев торањ, помогао да Копенхаген буде препознатљив као град торњева", истакао је између осталог дански монарх.

Торањ, који је представљао змајев реп, изграђен је на захтев данског краља Кристијана Четвртог. Пошто није био задовољан изгледом зграде, која га је подсећала на складиште, тражио је да се подигне нови кров и торањ који је дизајнирао његов стручњак за ватромете.

На сајту Привредне коморе Данске наводи се да је замишљено да торањ симболично штити берзу од непријатеља, али и ватре.

Званичници Копенхагена рекли су да ће, у договору са власницима зграде, учинити све да се зграда реконструише.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара