Читај ми!

Око: Иран и Израел, најава великог сукоба

Ванредни професор Факултета безбедности Владимир Ајзенхамер оцењује за РТС да је Иран извео "симулацију напада" на Израел, као "елегантно решење" за израелски напад на конзуларно представништво у Дамаску. Уредник портала Око Момир Турудић сматра да је Иран у политичком смислу одговорио Израелу. Све је било организовано да нема великих жртава ни штете, сагласни су гости емисије Око.

Иран је први пут у историји са своје територије напао Израел. Испаљено је укупно 300 дронова и ракета, од којих 99 одсто није остварило војни циљ.  Иран, међутим, каже да је остварио своје циљеве.

Спектакл и симулација

Ванредни професор Факултета безбедности Владимир Ајзенхамер сматра да је напад Ирана са војног аспекта неуспех, али истиче да то није ни био циљ Техерана.

"Иран је 72 часа раније дојавио свим државама региона, дословце, руту како ће се напад кретати, као и како ће изгледати. Колико год грубо изгледа, Иран је нашао елегантно решење да се извуче из ситуације у коју га је ставио Израел нападом на конзуларно представништво у Дамаску. Иран није могао немо да ћути", објашњава Ајзенхамер.

Према његовим речима, Иран је извео симулацију напада, без великих жртава и штете.

"Приређен је спектакл и симулација. Пред домаћом публиком, част револуционерне гарде је задовољена. Питање је колико је Израел задовољан, јер ми се чини да је намера Бенјамина Нетанјахуа била да увуче више западне савезнике у сукоб", поручује Ајзенхамер.

Одговор и нуклеарни арсенал

Ајзенхамер наводи да се сада поставља питање да ли ће уследити одговор Израела или ће Тел Авив искористити ситуацију за регрутовање савезника из региона.

"Ако Израел одлучи да одговори – то мора да буде подједнако спектакуларно. Питање је шта Нетанјаху жели да постигне. Ако сматра да је ово тренутак да се заврши са палестинским питањем, ово је онда идеалан тренутак да се разрачуна са Ираном. Добро је што не постоји шира заинтересованост за то“, прича гост емисије Око.

На питање да ли постоји могућност од нуклеарне ескалације сукоба, Ајзенхамер каже да су подаци да Израел има око 80 нуклеарних бојевих глава, али сматра да није држава која би посегла за таквим арсеналом.

"Нуклеарном реториком из израелског кабинета се подгревају страхови читавог човечанства, али то остаје у домену реторике. Ако Иран постане нуклеарна сила, што се може десити, у атмосфери мржње, нуклеарни окидачи би могли да прораде", наводи Ајзенхамер.

Шумови између Тел Авива и Вашингтона

Уредник портала Око Момир Турудић каже да је напад Ирана била демонстранција онога што може да уради, као и да је у политичком смислу реч о хроници једног напада.

"Американци су рекли да је у Катару постигнута врста договора да одговор буде такав да САД не морају да се умешају. Иран је у политичком смислу одговорио, јер је то морао да уради. Све је било организовано да нема великих жртава и штете", наводи Турудић.

Наглашава да тешко да се ово може назвати војним сукобом, већ више спектаклом, чему су медији умногоме допринели.

"Није то био масовни напад. Најављен је и изведен и с тим се стало. Много је опасније да је ово био почетак, односно прелажење границе и да ће сваки следећи пут бити много теже и опасније", каже Турудић.

Антииранска коалиција

Турудић, такође, сматра да му се чини да израелски премијер Нетанјаху више не слуша ни Америку, нити савезнике, што показује и напад на конзулат, о коме Вашингтон није био ни обавештен.

"Очајнички је покушај Вашингтона да не дође до даље ескалације. Бојим се да је та граница пређена, после свега што Израел ради у Гази и акцијом у Дамаску. Све то личи на самостално деловање. Ако дође до икаквог одговора који би укључивао напад на иранску територију, то би водило до даље ескалације", каже Турудић.

Турудић истиче да влада Бенјамина Нетанјахуа "гура" савезнике да се што више укључе у рат у Гази.

"Све се више говори о стварању антииранске коалиције. У европским земљама се, такође, чује да је потребна шира и јача коалиција против Ирана, за који се каже да је империја зла и онај ко ремети мир на Блиском истоку. Ова ескалација је последица буке која постоји између Вашингтона и Тел Авива“, објашњава Турудић.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво