Противници абортуса протесовали против либерализације закона о абортусу

Хиљаде противника абортуса у Пољској данас су протестовали у Варшави због недавних корака нове владе да либерализује строге законе о абортусу и дозволи прекид трудноће до 12. недеље.

Многи учесници марша у центру града гурали су колица са децом, док су други носили бело-црвене националне заставе или постере који су представљали фетус у материци.

Kатоличка црква, која има велики утицај у Пољској, позвала је да овај дан буде дан молитве "у одбрану зачетог живота" и подржала марш који је организовао покрет против абортуса.

"Заштита људског живота"

''С обзиром на промоцију абортуса последњих месеци, марш ће бити ретка прилика да покажемо нашу подршку заштити људског живота од зачећа до природне смрти“, наводи се у саопштењу покрета против абортуса.

Њихови коментари односе се на јавну дебату у Пољској око корака које влада премијера Доналда Туска предузима да ублажи строги закон који је донела претходна конзервативна влада.

Прошле недеље, пољски парламент, у којем се већински налази либерална и проевропска владајућа коалиција, гласао је за одобравање даљег детаљног рада на четири предлога за укидање забране абортуса, који је тренутно илегалан у готово свим случајевима.

Дуда ставио вето на пилуле "за дан после"

АП наводи да се очекује да ће поступак, који би могао да потраје недељама, или чак месецима, на крају одбити конзервативни председник Анџеј Дуда, чији мандат траје још годину дана.

Прошлог месеца Дуда је ставио вето на нацрт закона којим би "пилуле за дан после" биле доступне у слободној продаји од 15. године. Пољска, која има око 38 милиона становника, тражи начине да повећа наталитет, који је тренутно на око 1,2 по жени, међу најнижима у Европској унији. 

Пољско друштво стари и смањује се, што је чињеница које је претходна десничарска влада користила међу својим аргументима за пооштравање закона о абортусу, наводи АП.

Тренутно су абортуси дозвољени само у случајевима силовања или инцеста или ако су живот или здравље жене угрожени. 

120.000 жена у Пољској абортира сваке године - углавном тајно

Према подацима Министарства здравља, 2022. године у пољским болницама обављен је 161 абортус, али заговорници абортуса процењују да око 120.000 жена у Пољској абортира сваке године, углавном тајно набављајући таблете из иностранства. Жене које саме покушају да абортирају нису кривично гоњене, али свако ко им помаже може се суочити са затворском казном до три године.  Заговорници репродуктивних права тврде да је резултат ових закона лекарско одбијање да помогну женама чак и у дозвољеним случајевима абортуса из страха од правних последица.

Један од четири предлога који се обрађују у парламенту би декриминализовао помоћ жени да изврши абортус.

Други, који је предложила странка чији су лидери отворено католици, задржао би забрану у већини случајева, али би дозволио абортусе у случајевима феталних дефеката, што је право које је елиминисано судском пресудом 2020. 

Друга два предлога дозвољавају абортус до 12. недеље, јавља АП. Жене и заговорници репродуктивних права одржали су неколико масовних протеста и бојкота у земљи током претходних година, укључујући и један који је избио 2021. године након смрти 30-годишње труднице од сепсе јер јој је одбијен абортус.

Изабели, која је у време смрти била трудна 22. недеље, речено је да фетус неће преживети због губитка амниотске течности, али су лекари одбили да изврше абортус док срце фетуса није стало.

Она је преминула сутрадан од септичког шока услед изостанка правовремене медицинске неге, подсећа Вашингтон пост.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво