Читај ми!

Како је изгледао напад Ирана на Израел

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се синоћ и током ноћи најмање пет пута на северу Израела. Са територије Ирана лансирано је 185 дронова, 36 крстарећих ракета и 110 пројектила класе земља-земља.

Како је изгледао напад Ирана на Израел Како је изгледао напад Ирана на Израел

Ирански лидери су недељама обећавали да ће се осветити за смрт двојице највиших команданата Иранске револуционарне гарде који су убијени у ваздушном нападу на ирански конзулат у Дамаску, у Сирији, 1. априла. Одмазда је стигла синоћ у виду десетина дронова, крстарећих ракета и пројектила земља-земља.

Ови напади, за разлику од других у прошлости, експлицитно и директно долазе од иранске владе и њене војске.

Израелски званичници су у вечерњим часовима најавили да ће први талас иранских дронова стићи до израелског ваздушног простора између 01.40 и 2 часа после поноћи, а израелски ваздушни простор је због тога и затворен. Иран је убрзо лансирао и други, па и трећи талас дронова.

Пре поноћи Израел је почео да пресреће иранске беспилотне летелице изнад Јордана и Сирије, захваљујући "ваздушном кишобрану" који су поставиле САД у сарадњи са регионалним савезницима.

Ваздушно-космичке снаге Ирана испалиле су пре поноћи и прву серију балистичких ракета на циљеве "дубоко на окупираним територијама", јавила је тада агенција ИРНА. Таквим ракетама потребно је десетак минута да стигну до територије Израела, за разлику од претходно испаљених дронова којима је потребно и по неколико сати.

Са територије јужног Либана и милитантна група Хезболах лансирала је ракете на Голанску висораван, на израелску војну базу.

Иранска мисија при УН објавила је нешто после поноћи да је операција завршена.

”Ова ствар се може сматрати завршеном. Уколико, пак, режим у Израелу направи следећу грешку, ирански одговор ће бити знатно жешћи”, навела је иранска мисија при УН.

Израел наводи да је 99 одсто пројектила пресретнуто и да је причињена минимална штета.

ИДФ је у објави на Иксу (Твитер) објавио да је успешно пресрео већину пројектила коришћењем система "Стрела", али и уз помоћ партнерских земаља.

Израел има на располагању и Гвоздену куполу, систем противваздушне одбране који је од 2011. успео да пресретне више од 90 процената пристиглих пројектила. Десет батерија Гвоздене куполе распоређено је широм земље. Гвоздена купола је намењена ракетама кратког домета.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво