Читај ми!

САД уводе строже услове за продају оружја

Уредба која захтева од продаваца оружја да добију савезне лиценце и обаве позадинску проверу купаца независно од тога у ком делу САД продају оружје ускоро ће ступити на снагу, саопштило је америчко Министарство правде.

Уредба САД подразмева да ће се они који продају оружје на изложбама оружја и на интернету суочити са истим захтевима као и продавнице оружја када је у питању позадинска провера потенцијалних купаца, јавља Ројтерс.

Према речима званичника Беле куће, процењује се да је 23.000 појединаца ангажовано у нелиценцираним пословима трговине оружјем у Сједињеним Државама, а уредба ће утицати на десетине хиљада продаја оружја годишње.

Број деце убијене оружјем у САД достигао је рекорд 2021., док је број масовних пуцњава порастао последњих година, а у САД је стопа смрти од ватреног оружја много већа него у другим развијеним државама.

''Према овој уредби, неће бити важно да ли се оружје продаје на интернету, на изложби оружја или у малопродајном објекту. Ако продајете оружје претежно да бисте зарадили профит, морате бити лиценцирани и морате да извршите позадинску проверу“, рекао је министар правде Мерик Гарланд.

Иако ће повећати број позадинских провера, уредба не важи универзално и одређени трансфери ватреног оружја, укључујући оне међу члановима породице и даље ће бити дозвољени без провере.

Амерички законодавци усвојили су савезни закон о реформи оружја у јуну 2022., након низа масовних пуцњава, а неколико дана након одлуке Врховног суда којом су проширена права власника ватреног оружја.

У марту 2023. председник Џозеф Бајден је издао извршну наредбу усмерену на проширење позадинских провера за куповину оружја и позвао Конгрес да предузме додатне мере за смањење оружаног насиља.

Како наводи Ројтерс, очекује се да ће групе које заговарају право на оружје поднети жалбу суду, док ће републиканци у Конгресу бити против ступања ове одлуке Министарства правде на снагу.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара