Читај ми!

Израел против Ирана – прети да те сви разумеју

Ирански верски лидер Али Хамнеи запретио је Израелу одмаздом за смрт тројице генерала Револуционарне гарде у Дамаску. Шеф израелске дипломатије Израел Кац најавио је жесток одговор уколико Техеран испали пројектиле. Хамнеи је претњу објавио на хебрејском, Кац на фарсију. Серија убистава у Либану, ликвидирани наводни финансијер Хамаса и локални хришћански лидер.

Израел против Ирана – прети да те сви разумеју Израел против Ирана – прети да те сви разумеју

"Зли режим треба да буде кажњен и тако ће бити", написао је на мрежи Икс, некадашњем Твитеру, врховни лидер Ирана, ајатолах Али Хамнеи, најављујући да ће, скорих дана, Техеран покренути осветничку акцију због смрти тројице генерала Револуционарне гарде у израелском нападу на Дамаск.

Хамнеи је ову поруку објавио на хебрејском, наводећи да ће, уз Божју помоћ, Израел зажалити због напада на ирански конзулат у Дамаску у којем је страдало укупно 16 особа, укључујући осам Иранаца и неименованог оперативца Хезболаха.

Претња иранског верског лидера уследила је свега дан пошто је ирански министар спољних послова Хосеин Амијер Абдолрахман у Дамаску отворио нови конзулат, понављајући позиве за освету Израелцима.

Чекајући освету

Амерички обавештајци упозорили су Израел да би ирански осветнички напад могао почети већ средином ове седмице, али до сада нема назнака када би и како Техеран могао напасти израелске војнике.

Последњу осветничку акцију, Иран је извео пошто је администрација тадашњег америчког председника Доналда Трампа, у нападу дронова 2020. године у Багдаду, убила команданта Револуционарне гарде и најхаризматичнијег иранског војника, генерала Касема Солејманија.

Иранци су тада балистичким пројектилима засули базе у Ираку у којима су се налазили амерички војници. У тим нападима лакше је повређено стотинак Американаца.

На могућност напада реговали су листом сви израелски званичници, укључујући премијера Бенјамина Натанјахуа и министра спољних послова Израела Каца, који је рекао да ће Јерусалим жестоко одговорити у случају иранског напада.

"Уколико Иран нападне Израел, одговорићемо на иранској територији", написао је Кац на мрежи Икс, у поруци која је написана на фарсију.

Израел већ годинама увежбава нападе на објекте унутар територије Ирана, пре свега сматрајући да међународна заједница не може да заузда процес који ирански нуклеарни програм води ка производњи нуклеарног наоружања.

У склопу тих вежби, у којима су у неколико наварата учествовали и Американци, израелски борбени авиони Ф-35 успевали су, наводно, да неопажено улете у ирански ваздушни простор, након чега су власти у Техерану покренуле велике маневре јединица под чијом су командом беспилотне летелице.

Иран тврди да ће тачно 400 секунди после евентуалног напада Израела уништити израелски нуклеарни центар Димона, чије су реплике постављене по иранским пустињама у неколико наврата биле мета током маневара Револуционарне гарде.

Трупе обе стране налазе се у стању повишене борбене готовости већ десетак дана, колико трају претње да би се сукоб из Појаса Газе, у којем је до сада страдало око 35.000 Палестинаца и 1.300 Израелаца, могао проширити и на остатак Блиског истока.

Амерички војници, стационирани у базама у Ираку, Сирији, Јордану, Катару и Уједињеним Арапским Емиратима, такође су под узбуном, док локалне милиције, махом лојалне Техерану, мобилишу снаге за евентуални обрачун.

Ликвидација финансијског посредника Хамаса

Притисак рата у Појасу Газе и притисак сталних обрачуна Хезболаха и израелске војске довео је ситуацију у Либану до тачке кључања, па су Уједињене нације упозориле на могућност да се сукоби прошире и на ову државу.

"УНИФИЛ позива на престанак непријатељстава, успостављање трајног мира у дугорочног решења конфликта", рекао је командант мисије УН у Либану, Аролдо Лазаро.

Његово упозорење временски се подударило са свежим тензијама које су настале после убиства две особе у Либану – локалног хришћанског лидера и Либанца који се сматра једним од организатора финансијског система Хамаса.

Изрешетано тело Мухамада Сарура пронађено је у вили у предграђу Бајрута, али убице нису однеле новац који се налазио у кући, што је либанске медије навело на закључак да је ова ликвидација, можда, политички мотивисана.

Сарур је постао познат пре пет година када су га Сједињене Америчке Државе уписале на црну листу, због наводне улоге у сложеном финансијском систему којим је новац уз помоћ Хезболаха завршавао у рукама лидера Хамаса.

Према америчким изворима, Сарур је посредовао трансакцијама вредним више десетина милиона долара. Осим што је био посредник између Револуционарне гарде, Хезболаха и Хамаса, Сарур је био и дилер девиза.

Убиство хришћанског лидера и напади на Сиријце у Либану

Пуцњима у ваздух и позивима за освету, либански хришћани реаговали су на вест о смрти Паскала Сулејмана, локалног лидера, који је под још неразјашњеним околностима отет и убијен у суседној Сирији.

За његову смрт, локални хришћани су одмах оптужили Хезболах, али је полиција све стране позвала на разум, бар док истрага не буде приведена крају.

Према за сада доступним информацијама, Сулејмана су убили припадници сиријске банде, највероватније желећи да му отму аутомобил, али се ситуација знатно закомпликовала када су тело убијеног однели у Сирију.

Одмах након смрти Сулејмана, групе хришћана изашле су на улице и пуцајући у ваздух, позивале на осветничке нападе на сиријске избеглице, којих према проценама УН у Либану има више од милион.

Забележено је и неколико напада на Сиријце, док су власти у Долини Бека сиријским избеглицама забраниле кретање и затвориле њихове продавнице. На неколико места, у том подручју, локалне наоружане групе поставиле су контролне пунктове.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво