Читај ми!

Борељ: Могућност конвенционалног рата у Европи више није фантазија

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упозорио је да могућност конвенционалног рата високог интензитета у Европи више није фантазија и позвао на изградњу заједничког одбрамбеног капацитета Старог континента.

Током обраћања на Форуму Европа у Бриселу, Жосеп Борељ је оценио да живимо у веома важном тренутку у процесу изградње Европе јер се, како је рекао, "рат сигурно назире на хоризонту".

Указујући да је Европа изграђена на дихотомији и да је економска интеграција препуштена институцијама ЕУ, а безбедност НАТО-у, Борељ је рекао да се Унија не може више ослањати на ту поделу.

"Рат у Украјини је брутално открио свет онаквим какав јесте, а не какав смо желели да буде. То је свет обележен руском претњом за ЕУ у целини", нагласио је Борељ.

Kако се наводи у транскрипту његовог говора који је објавила Европска служба за спољне послове, Борељ је рекао да Европа данас осећа изазов и поручио да ће европски пројекат бити у великој мери везан за изградњу заједничке безбедности и одбране.

"То не значи да је рат неминован и да ће почети сутра. Али морамо да натерамо грађане ЕУ да схвате да амерички кишобран који нас је штитио током Хладног рата и после њега, можда неће све време бити отворен", рекао је Борељ.

"Унији потребан сопствени одбрамбени систем"

Истакао је да Европа мора да изгради сопствени заједнички одбрамбени капацитет.

"НАТО ће остати апсолутно незамењив. Али унутар НАТО-а морамо да изградимо јак европски стуб. Рат против нас неће почети сутра. Али, не можемо порећи реалност: растућа конкуренција међу великим силама, сукоби високог интензитета између држава, наоружање економске међузависности, сајбер ратовање и дезинформације су део наше стварности", упозорио је Борељ.

Навео је и да се враћају традиционални извори спорова, као што су питање територије, сувернитета и националног идентитета, уз насилне сукобе и указао на сукобе у Украјини и Гази.

"Замишљали смо да смо окружени прстеном пријатеља након пада Берлинског зида. Овај свет се замењује ватреним прстеном око нас. Од нестабилности од Сахела до Блиског истока, до Kавказа и Балтика, да не гледам другде у Африци. Око нас је заиста ватрени прстен", рекао је Борељ.

Борељ је нагласио да, иако Украјина још није чланица ЕУ, рат против те земље "представља претњу Унији у целини" и оптужио руског председника Владимира Путина да планира да "своје дестабилизујуће активности прошири на целу Унију".

"Дестабилизација друштава не спроводи се само бомбардовањем. Видећете на следећим европским изборима како ће руска дестабилизација угрозити нашу демократију. Али изгледи, могућност конвенционалног рата високог интензитета у Европи више није фантазија", рекао је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је додао да је потребно учинити све како би се то избегло и поручио да се мир у свету не може сачувати ако се не уложе напори пропорционални опасностима које прете.

"Мислим да ЕУ данас улази у трећи тренутак, етапу, своје изградње. Прва је била 1957. године када је основано заједничко тржиште са ограниченим бројем европских јавних политика. Друга је била убрзање економске интеграције кроз јединствено тржиште и јединствену валуту. А трећа је почела ратом у Украјини, који ће довести до рађања снажног европског стуба безбедности и одбране", закључио је Борељ.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво