Лавров: Захваљујући Путину и Сију односи две земље без преседана

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров који борави у дводневној званичној посети Пекингу оценио је да су захваљујући лидерима две земље, односи Русије и Кине достигли су ниво без преседана, а да је поновним избором Владимира Путина за председника Русије континуитет линије за њихово јачање добио додатне гаранције.

Лавров је, после разговора са кинеским колегом Ванг Јијем, рекао да је посебна пажња посвећена предстојећим контактима председника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга, преносe РИА Новости.

Навео је да му је Ванг Ји потврдио намеру да учествује на састанку Савета министара спољних послова БРИКС и да Русија и Кина намеравају да решавају проблем западних санкција Русији у оквиру БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу.

Русија и Кина ће наставити сарадњу у борби против тероризма, која укључује и мултилатералне механизме, након терористичког напада у Крокус сити холу, рекао је Лавров.

Шеф дипломатије Русије је изразио захвалност Кини што је послала групу посматрача на руске председничке изборе у марту, на којима је Владимир Путин победио са рекордним бројем гласова.

Ванг: Односи зрелији и садржанији

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је после преговора са Лавровом да односи Русије и Кине постају зрелији и садржајнији.

"Ове године Русија и Кина прослављају 75. годишњицу успостављања дипломатских односа, а у протекла три четврт века, билатерални односи су прошли тежак пут, постали су зрелији, стабилнији и значајнији“, рекао је Ванг Ји.

Шеф дипломатије Кине је нагласио да ће лидери Русије и Кине наставити ове године блиске контакте у различитим облицима и да ће Кина и Русија наставити да се залажу за економску глобализацију и против једностраних акција и протекционизма.

Ванг је додао и да су једностране санкције чин застрашивања и да се Кина и Русија противе таквим мерама, као и све земље морају да се уједине да би се томе одупрле.

"Кина и Руска Федерација, као велике земље и сталне чланице Савета безбедности УН, иимају важну међународну одговорност за решавање хитних питања", рекао је Ванг.

Додао је да се Кина нада да ће сукоб у Украјини престати што је пре могуће.

"Што се тиче украјинског питања, четири принципа које је предложио председник Си Ђинпинг су фундаментални за Кину, надамо се да ће сукоб престати што је пре могуће", рекао је Ванг. Лавров борави од јуче борави у дводневној званичној посети Кини.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво