Читај ми!

Трамп: Питање абортуса треба да реши свака савезна држава за себе

Републикански председнички кандидат на предстојећим изборима Доналд Трамп каже да и даље сматра да питање забране абортуса треба одредити законима савезних држава САД, а не доношењем националне забране абортуса.

Доналд Трамп је, у видео-објави на својој друштвеној платформи Truth Social, поновио је да подржава абортус у случају силовања, инцеста и у случају да је угрожен живот мајке.

Трамп је такође поновио да подржава доступност вантелесне оплодње. Ројтерс подсећа да је од покретања своје кампање крајем 2022. године, Трамп углавном избегавао тему абортуса.

Није рекао да ће тражити националну забрану абортуса ако се врати у Белу кућу, што ће вероватно бити важна тема за гласаче обе политичке странке на председничким изборима у новембру.

Навео је да је одговоран за одлуку Врховног суда САД из јуна 2022. којом је окончано право федералних власти да одлучују о праву на абортус, што је и омогућио именовањем тројице конзервативних судија у Уставни суд док је био председник.

"Моје став је да сада имамо абортус тамо где су га сви желели у правном смислу, а државе ће одлучити гласањем или законом или можда обоје“, рекао је Трамп у свом видеу. "И шта год да одлуче, то мора бити закон земље, односно одређене савезне државе".

Анкете показују да већина Американаца сматра да одлуку о абортусу треба да доносе пацијенткиње и њихови лекари, а не власти.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво