Читај ми!

Грета Тунберг се вратила на протест у Хагу, полиција ју је други пут ухапсила

Полиција у Хагу још једном је ухапсила Грету Тунберг током протеста у Хагу. Климатска активисткиња била је пуштена из притвора у који је приведена раније данас, након чега се вратила на протест. Уочи другог хапшења рекла је новинарима да протестује пошто се свет суочава са егзистенцијалном кризом.

Климатски активисти блокирали су ауто-пут у Хагу захтевајући обуставу свих субвенција за употребу фосилних горива.

Протесту се прикључила и Грета Тунберг, коју је полиција, заједно са другим учесницима блокаде, ухапсила и одвела аутобусом у други део града.

Међутим, како преноси Ројтерс, Тунбергова се након пуштања из притвора поново прикључила протесту. Новинарима је том приликом рекла да се прикључила протесту пошто се свет суочава са егзистенцијалном кризом.

"Налазимо се у планетарној кризној ситуацији и нећемо стајати са стране и дозволити да људи губе животе и средства за живот и да буду принуђени да постану климатске избеглице када можемо нешто да учинимо", рекла је Тунбергова.

Убрзо након изјаве за медије, полиција је поново ухапсила Грету Тунберг и у полицијским колима ју је одвела са места протеста.

Из полиције су саопштили да неће говорити о појединачним случајевима, али и да су сви који су блокирали ауто-пут приведени. Додали су да је укупно ухапшено 412 особа због тога што су учествовали на забрањеном скупу.

Тунбергова је и раније хапшена због блокада. Суд у Малмеу изрекао јој је две новчане казне пошто није послушала полицијску наредбу током протеста за заштиту животне средине у луци у том шведском граду.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво