Нешто је труло у морнарици данској

Начелник генералштаба оружаних снага Данске смењен је, по хитном поступку, пошто се испоставило да је фрегата упућена у Црвено море имала неисправну муницију. Списак проблема оружаних снага те државе укључује и озбиљно кашњење и промене цене израелских хаубица и незгоду са пројектилом, која је натерала власти да обуставе поморски саобраћај око моста који повезује источни и западни део ове земље.

Нешто је труло у морнарици данској Нешто је труло у морнарици данској

Генерал Флеминг Лефтнер је смењен јер није обавестио министра одбране о серији незгода које је фрегата "Ивер Хутфелд" имала током патроле у Црвеном мору, где је упућена после серије напада на теретне бродове данске компаније "Маерск".

У епизоди која је, како се чини, запечатила судбину генерала Лефтнера, данска фрегата скоро пола сата није успела да испали пројектиле на беспилотне летелице лансиране са положаја јеменских Хута.

Капетан Суне Лунд је, након тога, покушао да дронове обори рафалима из аутоматских топова, али су неке од граната експлодирале "опасно близу" брода са којег су испаљене. Лунд је, истовремено, објаснио да фрегата није била спремна за борбене акције ни када је 29. јануара испловила из Данске.

"Колико схватамо овај проблем је присутан годинама, али није постојала воља да се тај случај реши", написао је у извештају капетан Лунд.

Министарство одбране је, истовремено, наложило обавештајној служби да истражи на који су начин информације о недаћама фрегате доспеле у медије.

Данска морнарица је, на концу, успела да обори четири дрона, али се неколико дана касније испоставило да топови од 76 милиметара никада нису ваљано радили, јер није био постављен "најважнији основни део".

Проблеми на све стране

Друга данска фрегата, која ја се налази у бази Корсор, изазвала је пометњу у водама око моста који повезује источни и западни део државе, јер је пројектил "харпун" остао заглављен у лансирној цеви.

"Харпун" је заказао током тестирања исправности оружја, али за сада није јасно шта се тачно догодило. Струћњаци данске морнарице стигли су у поморску базу у четвртак увече, како би демонтирали пројектил.

Није објашњено о каквом се делу ради, али је министар одбране Тролс Лунд Полсен одмах сменио најближег сарадника и на његово место поставио Михаела Вигерса Хилдагарда, који је привремено унапређен у чин генерала.

Поулсен је, одговарајући на талас критика јавности, објаснио да није имао представо да је фрегата коју је упутио у Црвено море имала такве проблеме.

У јеку скандала који је избио после невоља данске фрегате у Црвеном мору, медији су објавили и извештај ревизорске куће која је набројала низ пропуста у процесу набавке израелских артиљеријских система, чија испорука добрано касни иако је цена, у међувремену, безмало двоструко већа.

Такође, данска јавност тражи објашњење озбиљног кашњења формирања нове мотоиризоване бригаде, која је била централни део јачања оружаних снага, као и начина на који је потрошено безмало 380 евра намењених опремању те јединице.

Ревизори, такође, траже објашњења везана за податак да је прошле године више од 1.500 припадника оружаних снага дало отказе, што је највећи број у последњих десет година.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво