Северна Кореја лансирала ракету у Јапанско море

Северна Кореја лансирала је, како се претпоставља, балистичку ракету средњег домета у море према источној обали, саопштила је јужнокорејска војска.

Генералштаб војске Јужне Кореје саопштио је да су детектовали лансирање, како се претпоставља, балистичке ракете средњег домета из области севернокорејске престонице Пјонгјанга у уторак у 6.53 по локалном времену, пренео је Ројтерс.

Ракета је, како су навели у Сеулу, летела око 600 километара пре него што је пала у море. Ракету је детектовало и јапанско министарство одбране и, како су навели, летела је 650 километара на максималној висини од 100 километара.

Из генералштаба јужнокорејске војске саопштили су да су проценили да је пројектил сличан новом хиперсоничном пројектилу средњег домета који се покреће на чврсто гориво.

Председник Јужне Kореје Јун Сук Јол изјавио је да Северна Kореја покушава да наставком ракетних и других војних провокација уздрма јужнокорејско друштво уочи општих избора, преноси Јонхап.

Јапанска влада протестовала је код Северне Kореје, рекао је премијер Фумио Kишида, додајући да је лансирање балистичких пројектила од стране те земље кршење резолуција Савета безбедности УН.

"Ово је питање које се тиче не само безбедности наше земље, већ и безбедности региона и међународне заједнице. То је апсолутно неприхватљиво", рекао је Kишида.

Истакао је да ће Јапан сарађивати са Сједињеним Државама и Јужном Kорејом на осигурању безбедности у региону. Америчка индо-пацифичка команда позвала је у саопштењу Северну Kореју да се "уздржи од даљих незаконитих и дестабилизујућих аката", додајући да америчке обавезе у одбрани Јужне Kореје и Јапана "остају чврсте".

Ово је прво севернокорејско лансирање балистичке ракете од 18. марта, а најновија ракетна проба уследила је након што је у Сеулу у четвртак саопштено да се Пјонгјанг припрема за лансирање другог војног сателита. Пјонгјанг је у новембру саопштио да је успешно лансирао свој први шпијунски сателит.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво