Читај ми!

Нови фронт на Блиском истоку, Израел извео ударе на Алеп – 38 погинулих, десетине повређених

У израелским нападима на сиријски град Алеп убијено је најмање 38 особа укључујући пет чланова либанске оружане групе Хезболах, саопштила су три безбедносна извора.

Три безбедносна извора рекла су Ројтерсу да су у нападима страдала 33 Сиријца и пет бораца Хезболаха, што је највећи појединачни број погинулих у израелским ударима на Сирију од 7. октобра.

Један од бораца Хезболаха био је локални теренски командант чији је брат убијен у израелском нападу на јужни Либан у новембру, рекао је један од извора.

Сиријско министарство: Велики број погинулих и рањених цивила

До напада израелских снага дошло је око 1.45 ујутро по локалном времену, гађано је неколико подручја у околини Алепа, саопштило је сиријско министарство одбране.

Ваздушни напади су се поклопили са нападима дроновима из Идлиба и западног руралног Алепа, за које је министарство описало да су их извеле "терористичке организације" које су гађале цивиле у Алепу и његовој околини.

"Напади су резултирали смрћу и рањавањем већег броја цивила и војника. Нанета је велика материјална штета на јавној и приватној имовини", саопштило је сиријско министарство, али притом није навело тачан број мртвих, као ни јесу ли жртве последица израелских или напада милитантних група. 

Иран: Напад на Алеп претња регионалном и међународном миру 

Реаговало је иранско министарство спољних послова. Сматра да су напади на територију Сирије грубо кршење суверенитета те државе и основних норми међународног права.

Поручује да су такви напади озбиљна претња регионалном и међународном миру и безбедности, позивајући међународну заједницу да их осуди.

"Агресивни напади на Сирију очигледан су и очајнички покушаји да се настави и прошири криза у региону", додаје се у саопшењу.

Портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канаани рекао је да су израелски напади на Сирију били "очигледан и очајнички покушај да се прошири рат, не говорећи да ли има иранских жртава".

Израел за сада без коментара

Израелска војска одбила је да коментарише наводе о нападима.

Од напада Хамаса на израелске цивиле и војнике прошлог октобра, Израел је ескалирао ударе на, како тврди, упоришта милиција у Сирији које подржава Иран. Такође је ударио на противваздушну одбрану сиријске војске и неке сиријске снаге.

Израел већ годинама изводи сличне нападе у Сирији, где је утицај Техерана порастао откако је почео да подржава председника Башара ел Асада у грађанском рату који је започео 2011. године.

Израел и Хезболах размењују ватру од почетака рата у Гази

Борци повезани с Ираном, укључујући Хезболах, сада имају власт у великим подручјима источне, јужне и северозападне Сирије и у неколико предграђа око главног града.

Израел и Хезболах размењују ватру преко израелско-либанске границе откако је избио рат у Појасу Газе, што је највећа ескалација од једномесечног сукоба 2006. године.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво