Читај ми!

Срушио се мост у Балтимору након што је брод ударио у њега, у реку пали и људи и возила

Mост "Френсис Скот Ки" у Балтимору срушио се након што је у један од носећих стубова ударио велики теретни брод. Више особа и возила упало је у реку и у току је развој догађаја са масовним жртвама, саопштила је ватрогасна служба Балтимора. Надлежне службе спроводе акцију спасавања и до сада су из воде извучене две особе, док се за најмање њих шест још увек трага. Температура воде је око осам степени. Гувернер Мериленда прогласио је ванредно стање на територији дела савезне државе.

Mост "Френсис Скот Ки" у америчком граду Балтимору срушио се у реку Патапско након што је рано јутрос у један од носећих стубова ударио теретни брод. 

Директор комуникација ватрогасне службе града Балтимора Кевин Картрајт потврдио је да је дошло до "инцидента" када је у мост ударило "велико пловило" због чега се срушио у реку.

"Верује се да је у реку упало више радника. Неколико возила је такође завршило у реци. У току је развој догађаја са масовним жртвама", рекао је Картрајт, а пише Би-Би-Си.

"Две особе извучене из воде"

Шеф ватрогасне службе Балтимора Џејмс Волас рекао је на конференцији за новинаре да су две особе до сада извучене из воде.

"Једна од њих је одбила медицинску помоћ и заправо није претрпела озбиљније повреде, док је друга особа превезена у болницу и у тешком је стању", рекао је Волас.

Шеф полиције наводи да потрага и даље траје, али да је подручје претраге велико.

"За шест особа се још трага", рекао је Волас и навео да су на мосту у тренутку удара били радници који су радили на репарацији делова моста. 

"Сонар је детектовао возила под водом, али у овом тренутку не знамо о ком броју је реч", истакао је Волас.

Проглашено ванредно стање, одбачена могућност терористичког акта

Гувернер Мериленда Вес Мур прогласио је ванредно стање на територији дела ове савезне државе. 

"Радимо на томе да укључимо федералне ресурсе у акцију спасавања", навео је Мур, а помоћ већ пружају и припадници Федералног истражног бироа (ФБИ) који су навели да су испитали могућност терористичког напада. 

"Нема индикација да је ово био терористички акт", наводи се у саопштењу ФБИ-ја.

То је на новој конференцији за медије потврдио и гувернер Мур. 

Температура воде око осам степени, акција спасавања у току

Температура воде на улазу у балтиморску луку је око осам степени, јавља Си-Ен-Ен, а хипотермија код човека се јавља када је телесна температура нижа од 35 степени.

Директор комуникација ватрогасне службе Балтимора Кевин Картрајт истиче да је субјективни осећај да је напољу минус, а да је у води још хладније.

"Видљивост је такође ограничена. У потрагу су укључени и рониоци, а морамо да бринемо и о безбедности спасилаца", истакао је Картрајт. 

У акцији спасавања користе се чамци, бродови и хеликоптери. 

Власти савезне државе Мериленд саопштиле су да се саобраћај одвија заобилазним путем, као и да су сви прилази мосту затворени. 

Градоначелник Балтимора Брендон Скот написао је на Иксу (Твитеру) да је упознат са инцидентом на мосту "Френсис Скот Ки" и да је у контакту са локалним властима. 

Брод пловио под заставом Сингапура, мост се срушио за неколико секунди

Службе су навеле да је велики теретни брод ударио у стуб моста око 1.30 према локалном времену.

На видео-снимку се види високи брод који је кренуо директно према једном од стубова моста пре него што се сударио с њим.

Уследило је рушење највећег дела моста у воду за само неколико секунди. Удар је одмах изазвао урушавање и околних делова моста.

Брод "Дали" пловио је под заставом Сингапура, а био је на рути за Коломбо у Шри Ланки. Дужина брода је око 300 метара и он је 2016. већ учествовао у инциденту код луке у белгијском Атверпену. 

Из компаније "Synergy Marine Group", која је управљала бродом "Дели", навели су да би "тачан узрок инцидента тек требало да се утврди". 

"Ниједан члан посаде није повређен", навели су такође из компаније. 

Ипак, у некласификованом допису Агенције за сајбер безбедност и инфраструктурну безбедност (ЦИСА) потврдио је да је брод "изгубио снагу" непосредно пре ударца у потпорни стуб моста. 

Мост изнад пролаза у градску луку

Мост "Френсис Скот Ки" је са приступним саобраћајницама дугачак око три километара и део је обилазнице око Балтимора. Налази се изнад пролаза у балтиморску луку. 

Директор комуникација ватрогасне службе Балтимора Кевин Картрајт истакао је да ће штета на мосту, који је изграђен 1977. године, бити процењена у наредним данима.

"Овај мост је корисито многим путницима у градском подручју Балтимора. Покушаћемо да проценимо у каквом је стању. Мост тренутно није безбедан и у функцији", поручио је Картрајт.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво