Читај ми!

Суд у Лондону сутра доноси одлуку у случају Асанж

Високи суд у Лондону изрећи ће сутра пресуду о томе да ли оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж може да уложи жалбу на екстрадицију у Сједињене Америчке Државе.

"То је то. Одлука ће бити донета сутра", написала је његова супруга Стела Асанж на друштвеној мрежи Икс.

САД траже изручење Џулијана Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујуц́и тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.

Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката. Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.

Асанжов портал Викиликс објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса. Након тога,

Викиликс је објавио хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво