Читај ми!

Хоће ли плаћена пракса у фирмама постати стандард у ЕУ

Често их сматрају само јефтином радном снагом, али то би ускоро могло да се промени. Европска комисија жели да људи који су на пракси у некој фирми буду плаћени и да то у ЕУ постане стандард. Ипак, биће и изузетака.

Европска комисија жели да побољша плате практиканткиња и практиканата.

"Пракса може бити одлично прво радно искуство за младе људе, али те праксе морају бити квалитетне, с јасном компонентом учења, морају бити и плаћене", изјавио је европски комесар за рад Николас Шмит.

Kомисија је представила одговарајући нацрт закона. Закон би требало да спречи експлоатацију људи који су на пракси као јефтине радне снаге.

Брисел тиме жели и да се избори с недостатком квалификованих радника. Према подацима Kомисије, у ЕУ је 2019. године било више од три милиона приправника, од којих око половина није била плаћена. Новији подаци нису доступни.

Изузеци у зависности од одговорности

Изузеци би требало да буду могући ако постоје "објективни разлози" да се практиканткиње и практиканти плаћају другачије од осталих запослених.

Према информацијама, то може бити случај ако задаци приправника подразумевају мању одговорност или мањи интензитет рада.

Такође, требало би осигурати да праксе не буду замена за редовна радна места.

Kомпаније, такође, треба активно да обавештавају колико имају слободних места, колико праксе трају и какви су услови рада.

Синдикатима то није довољно

За Европску конфедерацију синдиката (ЕТУЦ), предложена директива није довољно строга.

Неплаћене праксе би искључиле талентоване младе људе из радничке класе из многих занимања, јер себи не би могли да приуште да раде бесплатно.

"Предложена директива мало доприноси решавању тог скандала", изјавила је Теа Јарц из ЕТУЦ-а.

Државе чланице ЕУ и Европски парламент сада морају да пронађу заједнички став о предлозима и да заједно преговарају о компромису. Након тога, планирани закон може да ступи на снагу.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво