Читај ми!

Купити храну или платити рачун – милиони Американаца би могли да остану без кућног интернета

Готово 60 милиона Американаца могло би већ у мају да остане без приступа кућном интернету. Све су већи изгледи да ће, уколико желе да буду на мрежи, морати да издвоје стотине долара више него што су до сада чинили. А то многе ставља пред крајње непримерен избор – купити храну или платити рачун за интернет.

Синтија Џорџ сваке недеље са својом унуком и праунуком комуницира путем видео-позива. Ова 71-годишња пензионерка на интернету сазнаје и како да се избори са бубама које долазе из њеног одвода, али и тражи бонове за попусте у маркетима.

Ипак, она оправдано брине да ће њена веза са спољним светом ускоро бити прекинута. Заправо, плаши се да ће морати да донесе тежак избор – да купи довољно хране да се прехрани или да плати рачун за кућни интернет.

Синтија није усамљена у овом проблему. Како наводи америчка Федерална комисији за комуникације, више од 23 милиона домаћинстава у Америци могло би већ у мају да остане без приступа кућном интернету или да буду приморани да плате знатно увећане рачуне. Ко себи то буде могао да приушти.

У таквом проблему могло би да се нађе једно од пет домаћинстава широм Америке, или скоро 60 милиона Американаца, процене су Бироа за попис становништва.

Где лежи проблем

Проблем је кључни Владин програм за који се очекује да ће остати без финансирања до краја априла. Познат као Програм приступачне повезаности (АЦП), он пружа попусте на рачуне за кућни интернет домаћинствима са ниским примањима и то у вредности од 30 до 75 долара месечно.

Иако се месецима упозорава да време истиче, Конгрес није ни близу одлуке о одобрењу шест милијарди долара, колико је амерички председник Џозеф Бајден проценио да би коштала обнова програма.

Прошле недеље, чланови Конгреса пропустили су, како заговорници програма кажу, последњу и најбољу прилику за финансирање АЦП-а. Након једанаест сати договорене су измене буџета којима је спречено блокирање Владе, али оне не укључују новац за АЦП.

Сада, пошто време истиче, Федерална комисија за комуникације је приморана да почне да гаси програм – блокирајући нове регистрације и упозоравајући постојеће кориснике да ће њихове погодности бити укинуте.

"Због политичких игара, око 60 милиона Американаца ће морати да доносе тешке одлуке између плаћања интернета или плаћања хране, кирије и других рачуна, што ће продубити дигитални јаз у овој земљи", наводи бивша висока званичница Федерална комисија за комуникације.

Какве су последице

Без помоћи АЦП програма, милиони Американаца са ниским примањима биће приморани да се одрекну кућног интернета.

А то значи да многа деца неће имати могућност да обављају школске задатке, одрасли да раде од куће или траже послове, остваре здравствену заштиту или онлајн попуне рецепт, као и да се повежу са јавним услугама, продубљујући дигитални јаз између оних који имају и оних који немају што потенцијално може довести до велике економске нестабилности.

Према анкетама, војне породице чине скоро половину претплатничке базе АЦП-а.

Више од четвртине корисника АЦП-а живи у руралним подручјима. Чак 65 одсто испитаника рекло је да се плаши да ће изгубити посао без АЦП; а три од четири корисника су навела како брину због губитка онлајн здравствених услуга, док је више од 80 одсто њих изјавило да верује да ће њихова деца заостајати у школи.

Чак петину претплатничке базе АЦП-а чине старији од 65 година, а више од 10 милиона Американаца који користе овај програм има више од 50 година.

Многи ће бити приморани да интернет "лове" у ресторанима, јавним просторима и на паркинзима

Kонгрес је одобрио финансирање АЦП-а са почетних 14 милијарди долара 2021. године. Тај новац је распоређен готово у сваком конгресном округу у земљи.

Влада је рекла да је то највећи програм приступачности интернета у историји Сједињених Америчких Држава, описујући га као програм који се савршено уклапа са милијардама долара уложених у развој инфраструктуре.

Сада, уколико се проблем не реши, милиони људи остаће без приступа мрежи, јер неће бити у стању да плате високе рачуне како би добили основни интернет пакет.

Стручњаци упозоравају да ће због тога многи бити принуђени да прибегавају ад хок решењима, а то би могло да значи да ће користити бесплатни бежични интернет у ресторанима брзе хране, школским паркинзима и другим јавним просторима. Или ће се вратити услугама преноса података путем мобилног телефона, барем тамо где је она доступна.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво