Читај ми!

Почела нова школска година у Авганистану - за милион девојчица школске клупе забрањене

Трећу годину заредом школска година у Авганистану почела је без више од милион девојчица којима су талибани забранили наставак школовања после завршеног шестог разреда.

У Исламабаду је одржана церемонија поводом почетка нове школске године, а новинаркама је било забрањено да присуствују свечаности због, према речима министра, "недостатка одговарајућег места", преноси АП.

Иако је за више од милион девојчица наставак школовања забрањен већ трећу годину, министар просвете Абибулах Ага је у обраћању поручио је да је Авганистан усмерен ка унапређењу образовања.

"Министарство образовања покушава да повећа квалитет образовања верских и модерних наука што је више могуће", рекао је Ага.

Ученике је позвао да избегавају ношење одеће која није у складу са принципима ислама.

Иначе, Авганистан је једина држава која забрањује образовање девојчица.

Забрана коју су увели талибани додатно је погоршала положај жена, будући да је, према подацима Уницефа, и пре талибанске власти око пет милиона девојчица већ било изван школа због недостатка објеката и других разлога.

Иако дечаци имају приступ образовању, невладина организација "Хјуман рајтс воч" известила је у децембру да "злостављачке" образовне праксе повређују дечаке Авганистану, као и да је већина квалификованих наставника напустила школе због "регресивних курикулума".

Талибанска власт је, од повлачења трупа САД и НАТО из Авганистана, испрва обећавала блажу владавину, али је врло брзо забранила женама приступ високом образовању, јавним просторима и већини послова.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво