Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Уницеф: Трећини деце млађе од две године у Гази прети глад; други брод са храном спреман да исплови из Ларнаке

Рат Израела и Хамаса – 162. дан. Брод са 200 тона помоћи за Појас Газе испоручио је пакете који ће даље бити развезени ка северу палестинске енклаве. Министарство здравља у Гази је саопштило да је од 7. октобра убијено више од 31.500 Палестинаца. Уницеф упозорава да трећини деце млађе од две године на северу Газе прети глад. Председник САД позвао је Конгрес да хитно одобри двопартијски закон који ће омогућити финансијску помоћ Украјини, Израелу, Тајвану, као и хуманитарну помоћ Гази.

Уницеф: Трећини деце млађе од две године у Гази прети глад; други брод са храном спреман да исплови из Ларнаке Уницеф: Трећини деце млађе од две године у Гази прети глад; други брод са храном спреман да исплови из Ларнаке

Хамас, у свом одговору на најновији оквир споразума о таоцима, тражи од Израела да ослободи више од 1.000 палестинских затвореника, укључујући око 100 доживотних затворских казни за убиство Израелаца – у замену за ослобађање 40 жена, старијих и рањених талаца.

Однос затвореника и талаца мањи је него што је био у претходном одговору Хамаса, али је и даље више него двоструко већи од оквира који је Израел пристао прошлог месеца током разговора у Паризу.

САД интензивно раде са Израелом и посредницима Катаром и Египтом како би премостиле преостале празнине за споразум о таоцима, који би довео до паузе у борби између Израела и Хамаса, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одобрио је план ИДФ за улазак у Рафу на југу Газе.

"Израелске одбрамбене снаге су спремне за операцију у Рафи, као и за евакуацију цивилног становништва из тог града", наводе у саопштењу из кабинета израелског премијера.

Одлука је донета упркос широко распрострањеним упозорењима међународне заједнице, укључујући САД и Египат, да се не улази у Рафу, где се налази око 1,5 милиона расељених Палестинаца.

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања саопштила је да је од 7. октобра на Западној обали убијено 418 Палестинаца, док Министарство здравља под управом Хамаса тврди да је у Појасу Газе у истом периоду убијено 31.500 Палестинаца.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије