Поскупљује чоколада – још једна лоша година бербе какаа, афричке фабрике обустављају рад

Главне афричке фабрике у Обали Слоноваче и Гани које прерађују какао обустављају рад, јер не могу да приуште куповину сирове биљке у облику зрна, навели су неименовани трговачки извори за британску агенцију Ројтерс, што значи да ће порасти цена чоколаде широм света.

Произвођачи чоколаде су већ подигли цене потрошачима после три године лоших берби какаа, а очекује се и четврта у Обали Слоноваче и Гани које производе скоро 60 светских количина те биљке.

Какао је више него двоструко поскупео током прошле године, па произвођачи чоколаде не могу да га приуште и ослањају се на прерађиваче који могу да претворе зрна у путер и ликер, од чега могу да направе чоколаду.

Висока цена какаа

Прерађивачи, попут једне од највећих државних фабрика из Обале Слоноваче, истичу да због високе цене не могу да купују зрна.

Трговички извори наводе да би ускоро могло да буде затворено још великих државних фабрика у Обали Слоноваче, у којој је смештена скоро половина светске производње какаа.

Већина од осам фабрика другог великог произвођача Гане, укључујући државну компанију за прераду, више пута је обустављала рад, недељама откако је сезона почела у октобру.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара