Поскупљује чоколада – још једна лоша година бербе какаа, афричке фабрике обустављају рад

Главне афричке фабрике у Обали Слоноваче и Гани које прерађују какао обустављају рад, јер не могу да приуште куповину сирове биљке у облику зрна, навели су неименовани трговачки извори за британску агенцију Ројтерс, што значи да ће порасти цена чоколаде широм света.

Произвођачи чоколаде су већ подигли цене потрошачима после три године лоших берби какаа, а очекује се и четврта у Обали Слоноваче и Гани које производе скоро 60 светских количина те биљке.

Какао је више него двоструко поскупео током прошле године, па произвођачи чоколаде не могу да га приуште и ослањају се на прерађиваче који могу да претворе зрна у путер и ликер, од чега могу да направе чоколаду.

Висока цена какаа

Прерађивачи, попут једне од највећих државних фабрика из Обале Слоноваче, истичу да због високе цене не могу да купују зрна.

Трговички извори наводе да би ускоро могло да буде затворено још великих државних фабрика у Обали Слоноваче, у којој је смештена скоро половина светске производње какаа.

Већина од осам фабрика другог великог произвођача Гане, укључујући државну компанију за прераду, више пута је обустављала рад, недељама откако је сезона почела у октобру.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се