Читај ми!

Крај "нарко-диктатуре" у Хондурасу - бивши председник осуђен због шверца 500 тона кокаина

Некадашњем председнику Хондураса, Хуану Орланду Ернандезу прети доживотна робија пошто га је суд у Њујорку прогласио кривим за шверц око 500 тона кокаина током осам година колико је провео на челу државе. Његов брат, Хуан Антонио је већ осуђен. "Напунићу носеве грингосима", чувена је реченица некадашњег лидера Хондураса.

Крај "нарко-диктатуре" у Хондурасу - бивши председник осуђен због шверца 500 тона кокаина Крај "нарко-диктатуре" у Хондурасу - бивши председник осуђен због шверца 500 тона кокаина

Владавина покретана кокаином, како су медији у Хондурасу описали осам година које је Хуан Орландо Ернандез провео на челу државе, доживела је епилог на суду у Њујорку, где га је порота прогласила кривим за шверц дроге и поседовање оружја због чега му прети казна доживотног затвора.

Хуан Орландо Ернандез, некадашњи лидер Националне партије Хондураса, у председничку трку 2013. године ушао је представљајући се као легалиста, способан да зазуда картеле чије су акције готово у потпуности паралисале ту латиноамеричку државу.

Али, како се испоставило током суђења, политички успон Хуана Ернандеза био је резултат финансијске подршке шефова нарко-картела са којима је имао озбиљну пословну сарадњу.

"Напунићу носеве грингосима", наводно се хвалио пред сарадницима у које је, својевремено, убрајао и Хоакина Гузмана Лоеру, много познатијег по надимку "Ел Чапо".

Према оптужници, Ернандез је учествовао у шверцу најмање 500 тона кокаина у Америку.

Суштински, група сарадника коју је Ернандез окупио у време док је био председник, омогућавала је нарко-мафијама да кроз Хондурас несметано пребацују огромне количине кокаина.

Међу кључним сарадницима бившег председника Хондураса био је и његов брат Хуан Антонио кога је суд у Њујорку већ осудио на - доживотну робију.

Тужилац Џејкоб Гутвилинг је, изводећи сведоке, доказао да је Ернандез користио војску, полицију, али и правосудни систем, како би "штитио" пошиљке кокаина које су пролазиле кроз Хондурас.

"Нарко-диктатура" како је нова председница Хондураса Сијомара Кастро описала стање у држави док је владао Ернандез, окончана је 2022. године. Одмах затим је претходника изручила Сједињеним Државама, сматрајући да би локално правосуђе тешко могло да изађе на крај са оваквим процесом.

Суђење за шверц дроге председнику Хондураса редак је догађај ове врсте пред америчким правосуђем. Претходно, једино је на сличан начин суђено генералу Мануелу Норијеги, кога је суд у Мајамију осудио на 40 година робије због шверца кокаина за рачун Пабла Ескобара и његовог "Медељинског картела".

Норијегу су на дугогодишње казне осудили и Французи и на концу Панама.

Једнако је и редак случај да се некадашњи савезник САД нађе пред судом у тој држави, с обзиром на то да је Вашингтон здушно подржавао војну хунту која је 2009. године преузела власт и отворила врата да Ернандез са војним и полицијским врхом претвори државу у легло криминала.

Председник САД, Џозеф Бајден, у време док је био други човек Беле куће поздравио је Ернандезове напоре да се ухвати у коштац са корупцијом и заузда прекограничне акције кријумчара дроге.

На сличан начин, Ернандеза је подржавала и администрација Доналда Трампа, иако је у Америци већ почео процес против брата председника Хондураса. Америчка подршка прекинута је тек када је Бајден постао председник и када су се оптужбе за умешаност у трговину кокаином драматично нагомилале.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво