Друга масовна отмица у Нигерији за недељу дана, киднаповали више од 280 ученика

Више од 280 ученика отели су наоружани нападачи у новом нападу на школу у Кадуни на северозападу Нигерије, саопштиле су власти.

Наоружани људи напали основну школу у северозападном региону Нигерије и отели најмање 280 ђака на почетку школског дана, потврдиле су локалне власти.

То је друга масовна отмица ђака за мање од недељу дана у тој западноафричкој земљи.

Отмице ученика из школа на северу Нигерији су честе од 2014. године када су исламски екстремисти киднаповали преко 200 ученица у селу Чибок у држави Борно.

Последњих година, отмице су концентрисане у северозападним и централним регионима, где десетине наоружаних група често киднапују ђаке, сељане и путнике за које затим траже огромне откупнине.

Власти и даље покушавају да потврде тачан број ученика отетих у нападу, али  кажу да је број киднапованих "далеко већи од 100".

Нападачи су упали у државну основну школу у граду Курига убрзо након јутарњег окупљања у 8 сати, узевши за таоце скоро 200 ученика пре него што је стигла помоћ, рекао је Џошуа Мадами, локални омладински лидер.

Снаге безбедности и владина делегација стигле су у град неколико сати касније док се операција потраге шири, а чланови заједнице и родитељи чекају вести о деци.

"Влада покушава све уз помоћ безбедносних агенција како би их спасила", рекао је један званичник.

Напад се догодио неколико дана након што су екстремисти на североистоку Нигерије отели више од 200 људи, углавном жена и деце.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво